ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Karin Enström. Foto: Jessica Gow / Scanpix
Karin Enström. Foto: Jessica Gow / Scanpix

Ministerns försvar efter ÖB:s uttalande

ANNONS:
Svenska försvaret då och nu

Stridande armébataljoner:

1985 - 116

2009 - 7

Kustartilleri/amfibiebataoljoner:

1985 -28

2009 - 1

Hemvärnsförband (mätt i bataljoner)

1985 - 125

2009 - 22

Antal u-båtar (operativa)

1985 - 12

2009 - 4

Stridsflygsdivisioner

1985 - 20

2009 - 4

Antal flygplan

1985 - 320

2009 - 100

Stridsledningsbataljoner

1985 - 11

2009 - 1

Källa: Dagens Nyheter

Visa merVisa mindre
Tidigare artiklar
Visa flerVisa färre

Det svenska försvaret skulle bara ha möjlighet att försvara landet i en veckas tid, avslöjade överbefälhavare Sverker Göransson för en vecka sedan.

Nu berättar försvarsminister Karin Enström (M) om hur hon ser på saken:

– Det är rimligt om man jämför med hur hotbilden ser ut och hur det ser ut i våra grannländer, de har ungefär den typen av förmåga, säger hon till Dagens Nyheter.

När överbefälhavare (ÖB) Sverker Göransson meddelade att Sverige bara har möjlighet att försvara oss i en vecka mot ett angrepp på ett begränsat mål kallade Folkpartiets försvarspolitiska talesperson det hela för "en politisk bomb".

Ordföranden för riksdagens försvarsutskott, Peter Hultkvist (S), menade att försvarsförmågan som beskrivits är långt ifrån tillräcklig, och anklagade regeringen för att ha skönmålat situationen för det svenska försvaret.

Anses vara rimligt

Sedan dess har det varit tyst från såväl ÖB som från försvarsminister Karin Enström. Under gårdagen förklarade hon dock för Dagens Nyheter att hon tycker att Sveriges försvarsförmåga är tillräcklig:

– Det är rimligt om man jämför med hur hotbilden ser ut och hur det ser ut i våra grannländer, de har ungefär den typen av förmåga, säger hon och fortsätter:

– Hela landet ska kunna försvaras. Men det nya försvaret är ett insatsförsvar. Och vi ska komma ihåg att vi i dag inte kan se något enskilt militärt hot mot Sverige. Vi kan inte heller se ett läge där Sverige ensamt kan drabbas.

Tillräcklig beredskap ska finnas

Samtidigt tonar Sverker Göranson det tidigare uttalandet om att Sverige bara skulle ÖB Sverker Göranson. Foto: Stefan Söderström ÖB Sverker Göranson. Foto: Stefan Söderströmklara sig i en vecka. Till Dagens Nyheter säger han nu att Sverige har tillräckligt med beredskap för att kunna rusta upp försvaret inför ett eventuellt anfall, eftersom sådana i regel inte kommer oannonserade:

– Det skapar utrymme för oss att höja beredskapen och börja vidta åtgärder för att förbereda oss. Det ger också dem som leder landet handlingsfrihet att genomföra konsultationer med andra och säga ja till beredskapshöjningar, säger han till Dagens Nyheter.

Analys väntas till 2014

Försvarsberedningen kommer nu att göra en analys av det svenska försvaret och senast nästa sommar presentera ett förslag kring om och hur det svenska försvaret eventuellt ska förstärkas och rustas upp.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: