Ministern jämför homosexuella med hästar

Publicerad
Uppdaterad
Homosexuella rasar mot Jens Orback.
I en radiointervju förklarade den nye ministern att han inte har några fördomar mot homosexuella med orden:
Jag hade också en härlig syster till min mormor i Kanada som levde med en häst.

Här kan du lyssna på inslaget:


www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?artikel=503738
Jens Orback.
Mian Lodalen.
Sören Andersson, ordförande i RFSL.
Sören Andersson, förbundsordförande för Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL), säger till Expressen: – Om Orback satt likhetstecken mellan djursex och homosexualitet bör han avgå. Det är befängt att jämföra relationer till husdjur med relationer som människor sinsemellan har. Ministerns uttalande gjordes i "Dagens Eko", där han skulle bemöta kritik från HBT-aktivister (homo, bi, trans) som anklagat honom för nykonservatism. Levde med en häst Jens Orback kände sig utpekad som homofob, men sade att han inte har några fördomar kring vem vuxna människor väljer att leva med. Sedan berättade han om sin mormors syster – som levde tillsammans med en häst. Men var hon ihop med hästen? frågade Ekots reporter. – Nej, men det sas just att hon levde ihop med hästen, svarade Orback. – Det var en nära relation. Uttalandet fick i går svidande kritik. Debattören Mian Lodalen tycker att jämförelsen är "hårresande". – Det är olyckligt, dumt och korkat, säger Lodalen till Expressen.

En hel del samtal

Orback bekräftar för Expressen att han fick "en hel del samtal" efter intervjun, som han anser orsakade ett missförstånd: – Jag gör ingen jämförelse mellan att bo eller ha förhållande med djur och att ha det med människor. Och efter en kontroll med sin mamma, ringde ministern i går upp Expressen igen med helt nya uppgifter: – Hästen och mormors syster bodde inte i samma hus. Hästen bodde i stallet.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida