ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Minister: Teliachefer bör ta en timeout

ANNONS:
Tidigare artiklar

Teliacheferna som är misstänkta för mutbrott i Uzbekistanaffären bör ta timeout, anser finansmarknadsminister Peter Norman.

Men styrelsen för telejätten håller inte med.

Norman ansvarar för det statliga ägandet i Telia Sonera. I en skriftlig kommentar säger han att han är "bekymrad över den uppkomna situationen".

Ministern tycker att styrelsen ska se till att de "höga chefer som är föremål för brottsmisstankar tar timeout", för att bolagets rykte inte ska försämras ytterligare.

Men Telias styrelse anser inte att "någon ledande befattningshavare inom Telia Sonera bör ta timeout", skriver styrelseordförande Anders Narvinger med anledning av Peter Normans uttalande.

Kan ändra sig

Om ny information kommer fram, där misstankarna mot Teliacheferna stärks, "kommer styrelsen självklart att överväga behovet av timeout eller andra åtgärder", heter det i ett pressmeddelande.

Enligt åklagaren i rättegången kände Telia till att diktatorsdottern Gulnara Karimova fanns bakom Telia Soneras partner i Uzbekistan. I mejl mellan Teliachefer och andra som lagts fram vid Svea hovrätt nämns att Karimova var den uzbekiska partnern.

Bara rykten om Karimova

Men Telia Sonera vidhåller att det bara ryktades att Gulnara Karimova hade något att göra med Uzbekistanpartnern. Avtal slöts på julafton 2007 med Takilant, ett brevlådeföretag i Gibraltar med bara en registrerad företrädare där – Karimovas unga vän Gayane Avakyan.

Det ryktades att "lokala affärsmän" låg bakom Takilant, "inklusive Gulnara Karimova", skriver Telia i en kommentar. Men när man granskade bolaget kunde inga andra förmånstagare än Avakyan fastställas, hävdar telekomföretaget.

Två chefer på Telia är delgivna misstanke om mutbrott men de och företaget förnekar fortsatt mutor eller penningtvätt.

Takilants frysta tillgångar i Sverige avhandlas i hovrätten på onsdagen.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: