ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Mijailovic var påverkad av våldsdrog

ANNONS:
Läs mer
Mijailo Mijailovic var påverkad av den verksamma substansen i Rohypnol när han mördade Anna Lindh, berättade tillförordnade överåklagare Agneta Blidberg i rättssalen på tisdagen.
Blidberg berättade att Mijailovic flera gånger begärt att få Flunitrazepam, den verksamma substansen i Rohypnol, men inte alltid fått sin vilja fram hos läkarna. På morddagen hade han dock tagit drogen/läkemedlet. - Mijailovic har medgett att han tagit Flunitrazepam. Han är väl medveten om vilken effekt den har, sade Blidberg, som hävdar att Mijailovic drevs av en känsla av orättvisa och hat mot kvinnor. Hämningslös aggression Där kan en förhållandevis enkel förklaring till det brutala dådet stå att finna. Grova våldsbrott under inflytande av Rohypnol har blivit så vanliga att polis och domstolar kraftigt skärpt sin syn på drogen. ''Det står helt klart att Flunitrazepams hämningsupplösande och aggressionshöjande effekter kan användas strategiskt i syfte att begå brott,'' skrev Högsta domstolen när den i höstas kraftigt skärpte straffen för innehav. Mijailovic och hans försvarare advokat Peter Althin har uppgivit att han flera gånger före mordet sökt men nekats psykiatrisk vård. Det argumentet, i kombination med att Mijailovic varit felmedicinerad, har varit en viktig del i försvaret. Argumentet har blivit allt vanligare efter de senaste årens grova våldsdåd utförda av psykiskt eller personlighetsmässigt störda personer. Söker ''vård'' Ofta är den ''vård'' som eftersökts just recept på Rohypnol eller andra bensodiazepiner, berättar Jeanne Ahlberg, chef för en rättspsykiatrisk vårdavdelning inom Stockholms läns landsting. Hon är inte överraskad över att även Mijailovic tillhör gruppen. - Väldigt många av det klientelet har tagit det här, ofta i samband med brottslighet, säger Ahlberg. Begäran om vård i form av sådana recept är ''synnerligen vanlig a'' inom frivården, säger hon. - Initialt vill nästan alla ha det. Inom kriminalvården skrivs det inte ut, men de kan naturligtvis gå till vilken doktor som helst. Läkemedel som innehåller Flunitrazepam säljs i mycket stor skala legalt i Sverige, och når missbrukare via smuggling, överförskrivning och stölder. Enligt polisen och en lång rad experter används drogen medvetet av kriminella för att bli bättre på att begå brott. - Det de säger själva är att det klipper bort ångest och skuldkänslor, man blir iskall. Rånare brukar ta det för att genomföra dåden utan att bli nervösa och behöva ta hänsyn till de stackare som sitter där bakom rutan, säger Ahlberg.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: