ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Mette-Marits styvbror dog på Utöya

ANNONS:
Läs mer
Visa flerVisa färre
Polismannen Trond Berntsen, 51, offrade sitt eget liv för att rädda sin son på Utöya, skriver norska tidningen Dagbladet.
Enligt tidningen ska Berntsen ha försökt stoppa den misstänkte massmördaren Anders Behring Breivik innan han dödades.
- Han lyckades knuffa bort sonen innan han själv blev skjuten, så sonen överlevde, säger vännen Harald Olsen.
Trond Berntsen arbetade som polisman på utlänningsenheten i Oslo. Han var högt respekterad av sina arbetskollegor och brukade sedan ett par år tillbaka arbeta extra som vakt på Utöya. Den här gången hade han tagit med sig sin tioåriga son till ön.
Berntsen ska ha varit uppskattad av ungdomarna och ansedd som populär och sällskaplig, skriver norska tidningar.
Enligt Dagbladet ska han ha stått och väntat på båten som bar Anders Behring Breivik, den man som nu misstänks ha mördat minst 93 människor i Oslo och på Utöya.

"Samla ungdomarna"

Trond Berntsen hade en tio år gammal son som var på ön.
Efter att Breivik sprängt bomben i Oslo var det många ungdomar på sommarlägret som blev bekymrade, skriver tidningen Bygdeposten.
– Trond ringde hem till sin sambo och berättade att det var många bekymrade ungdomar som ville resa från ön. Han sa att han höll på att samla ihop ungdomarna och skaffa sig en översikt över situationen, säger advokat Torkil Röseid.
Sonen ska senare ha berättat en mycket stark och upprivande historia om vad som utspelades på ön till det lokala kristeamet.
Enligt vad ett vittne berättat till Bygdeposten ska Trond Berntsen ha kastat sin son till säkerhet bakom två flickor innan han försökte lösa situationen genom att gå direkt mot terrormisstänkte Anders Behring Breivik.
Men 32-åringen ska inte ha tvekat en sekund. Han sköt och dödade den obeväpnade polismannen.

"Han var tuff"

Trond Berntsen ska ha talat med en kollega strax efter bombdådet i Oslo. När kollegan hörde om skottlossningen på Utöya försökte han ringa tillbaka, men då svarade inte Berntsen.
– Jag tänkte att han mest troligt blivit skjuten. Jag tänkte att, om en person kommit i land och börjat härja hade Trond gjort något. Han är en typ som alltid löser problem. Han är tuff. Han viker inte av. Han går på, säger Sture Jakobsen, nära vän och kollega till Trond Berntsen till VG.
Berntsen dog av Breiviks kulor.
Polisen har bekräftat att en anställd var på ön och polisföreningen i Oslo har bekräftat att polismannen dog.
– Jag kan bekräfta att en av medlemmarna i Oslo polisförening har dödats. Det är ett väldigt tråkigt besked att få. Våra tankar går till hans närmaste familj, men också till alla som förlorat en av sina nära, säger Sigve Bolstad, ledare i föreningen, till Dagbladet.

Styvbror till kronprinsessan

Trond Berntsens far var innan sin död gift med norskan kronprinsessan Mette-Marits mor, Marit Tjessem. Trond Berntsen var alltså styvbror till kronprinsessan.
– Kronprinsessans tankar går till hans närmaste familj, säger Marianne Hagen, kommunikationschef vid hovet till Dagbladet.
- Vi hoppas kunna vara ett stöd för offer, anhöriga och vänner. De sista två dagarna har Norge visat att vi bor här och står tillsammans, säger kronprinsen och kronprinsessan Mette Marit.
Strax före 12 på onsdagen ska en minnesstund hållas i kommunen Övre Eiker.
– Där ska vi minnas två vakter och två ungdomar från Övre Eiker, säger Ann Sire Fjerdingstad.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: