Mer lokalproducerat på Systembolaget

Publicerad
Snart ska lokalproducerat vin finnas på hyllorna i närmaste butik, meddelade Systembolaget i dag. Beslutet kan bli ett bakslag för dem som propagerar för att gårdsförsäljning av vin bör tillåtas.
Lokala producenter av alkoholhaltiga drycker ska från och med den 1 juni, efter en ansökan, kunna få in sina produkter på hyllorna i den närmaste Systembolagsbutiken. Tidigare har de flesta funnits enbart i beställningssortimentet.
- Det är svårare att få efterfrågan när varan inte finns i butik har vi fått veta. Nu får de rätt att ha varorna i butiken och det är den stora skillnaden, säger Björn Rydberg, presschef vid Systembolaget.
Beslutet blir också ett inlägg i debatten kring gårdsförsäljning. Bolagets vd, Anitra Steen, säger i ett pressmeddelande att deras beslut "...minskar behovet av försäljning på gården eller vid produktionsanläggningen. En sådan lösning skulle kunna hota alkoholmonopolet, bland annat av EG-rättsliga skäl".

Effekt hos regeringen

Systembolagets beslut fick också effekt hos regeringen. På socialdepartementet säger man att det här är något som kan komma att vägas in i frågan om gårdsförsäljning, som just nu utreds.
- Om de lokala producenterna får avsättning på ett smidigare sätt på Systembolaget minskar det ju trycket från gårdarna att få direktsälja, säger Ulrik Lindgren, politisk sakkunnig hos socialminister Maria Larsson, till TT.
Kan de nya reglerna bli ett argument för att säga nej till att tillåta gårdsförsäljning?
- Ja, ett fortsatt förbud skulle nog möta större förståelse nu, menar Lindgren.
Lauri Pappinen, ägare av Gute Vingård på Gotland, har delade meningar kring beslutet.
- Det är positivt och inte en dag för sent att det gör något. Det blir enklare i kommunikationen med turisterna, vi kan säga var de ska åka för att köpa våra produkter. Antingen är det här ett politiskt beslut för att gårdsförsäljning inte ska förekomma. Eller så är man ärlig i sitt uppsåt och har omvärderat saker, säger Pappinen till TT.

Av Sofia Tanaka/TT Sara K Johansson/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag