Kimmo Ahlgrens son Mattias Ahlgren dog i en jaktolycka för ett år sedan. Foto: Privat
Kimmo Ahlgrens son Mattias Ahlgren dog i en jaktolycka för ett år sedan. Foto: Privat

Mattias dödad i jakt
- nu berättar pappan

Publicerad

Mattias Ahlgren, 20, dödades i en jaktolycka för ett år sedan.

Inför årets älgjakt väcktes de svåra minnena till liv hos familjen – hans pappa Kimmo vädjar nu till jägarna att vara försiktiga i skogarna.

– Tänk till innan ni skjuter. Det får inte hända igen, säger han.

Det var den 14 oktober 2011 och älgjakten var i full gång utanför Gäddede i norra Jämtland.

Mattias Ahlgren från Kungsör jagade själv för tredje året – han hade dock varit med i skogarna betydligt längre.

– Han hade följt med sin morfar sedan han var tio år gammal. Mattias älskade jakt och fiske, det var det bästa han visste, säger hans pappa Kimmo Ahlgren.

"Nyfiken och framåt"

Mattias skulle fylla 21 om bara åtta dagar och hade hela livet framför sig.

– Han var en nyfiken och framåt kille som redan hunnit med mycket i sitt liv. Han var en fantastisk människa, säger Kimmo Ahlgren.

Men Mattias hann aldrig bli 21 år.

Han dödades i en jaktolycka den där oktoberfredagen då han träffas av en kula från en annan jägare,

"Fruktansvärt"

Året som gått har varit oerhört tungt för Mattias Ahlgrens familj.

– Det har varit fruktansvärt, usch. En ilska och en frustration, säger Kimmo Ahlgren.

Inför årets älgjaktsstart väcktes de svåra minnena till liv ännu en gång.

– När jakten närmade sig kom en obehagskänsla, säger Kimmo Ahlgren.

Han kände att han måste göra något – nu vill han gå ut och vädja till jägarna att vara försiktiga i skogen.

– Tänk till innan ni skjuter. Ett oavlossat skott är inget du behöver ångra. Var rädda om varandra, det är det enda jag vill. Det får inte hända igen, säger Kimmo Ahlgren.

– Skjut inte på allt, prata med varandra. Det är 2012, det finns bra kommunikationsmedel.

Vill ha nollvision

Han pekar också på fall de senaste åren när människor som inte deltagit i jakten dödats – som den skidåkare som avled efter att ha träffats av ett skott.

– Så får det inte vara. Man måste jobba mot en nollvision och når man inte dit får man lägga ner jakten och lösa viltvården på annat sätt. Det får inte offras människor för att kunna hålla älgar borta från vägarna, säger Kimmo Ahlgren.

– Det finns föreskrifter för jakt, om man avlossar ett skott måste man ju till exempel se till att man inte utsätter någon för fara om man missar.

Misstänkt för vållande

Jägaren som sköt Mattias Ahlgren är misstänkt för vållande till annans död.

Eva-Lena Rimér, vice chefsåklagare i Östersund, säger till Expressen.se att förundersökningen mot jägaren fortfarande pågår och att den beräknas vara färdig senare den här månaden.

Då kan åtal väckas mot jägaren.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida