Massivt motstånd mot FRA-lagen

Publicerad
Uppdaterad
Motståndet mot FRA-lagen var redan före riksdagsbeslutet starkt i bloggosfären.
Efteråt exploderade det - i alla kanaler.
- Jag har själv skickat ett protestmejl via Expressen, sa förra folkpartiledaren Maria Leissner.
Möjligheten att med Expressen.se:s förmedla sitt missnöje mot de riksdagsledamöter som röstade ja till FRA-lagens anhängare utnyttjades av många och 6,6 miljoner mejl sändes.
– Jag har själv skickat ett protestmejl via Expressen. Det är ett väldigt bra initiativ av tidningen, sa Maria Leissner.
Det var bara en del av många reaktioner som FRA-lagen skapade. Både i Stockholm och Malmö genomfördes demonstrationer mot lagen den 3 juli. I huvudstaden samlades ett par hundra personer utanför riksdagen medan omkring 300 slöt upp i Malmö med artisten Timbuktu som konferencier.

Många kritiska texter

Även kampanjen "Stekare mot FRA" väckte en del uppmärksamhet. Det startade som en grupp på Facebook och blev både blogg och protestaktiviteter genom en fest på Stureplan.
Mängder med debattartiklar, ledare och insändare har under den senaste månaden också handlat om FRA-lagen.
Inlägget på DN debatt där Maria Leissner och Bengt Westerberg tillsammans med Birgitta Ohlsson, Camilla Lindberg, Cecilia Wikström och Maria Lundqvist-Brömster uppmanade regeringen att backa var bara en i raden av kritiska texter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag