ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
FLYTTAR TILL SVERIGE. "Min familj har redan flyttat hem och jag flyttar hem mycket snart när kommissionsuppdraget är slut och sen får vi se",
säger Margot Wallström till Expressens reporter. Foto: Robban Andersson
FLYTTAR TILL SVERIGE. "Min familj har redan flyttat hem och jag flyttar hem mycket snart när kommissionsuppdraget är slut och sen får vi se", säger Margot Wallström till Expressens reporter. Foto: Robban Andersson

Margot Wallström stänger inte dörren

ANNONS:
FAKTA

Så här har Wallström sagt förut


April 2005
"Nej, det är det jag säger här att jag inte är kandidat för detta, utan det här är ju överhuvudtaget inte aktuellt har jag också sagt från det
första", sa Wallström till Sveriges radio.
Kan det här beslutet omprövas längre fram?
– Nej, utan det här är mitt besked.
September 2006
"Det är naturligtvis hedrande och värmer att så många fäster förhoppningar och tilltro till mig. Men för egen del vill jag inte kandidera", skrev Margot Wallström i ett pressmeddelande efter valet 2006 då Göran Persson gjort klart att han avgår.
December 2006
"Jag har sagt nej till att bli ordförande för Socialdemokraterna", sa Wallström till Dagens Nyheter.
Februari 2008
Om att kandidera till EUkommissionen igen: "Nej, Gud bevare
mig väl. Nu är det nog."
Om att sitta i en S-regering:
– Jag har ingen som helst längtan efter det. Jag vill hellre ge råd och coacha andra i bakgrunden, sa Wallström till Sydsvenskan.
April 2009
"Att ta på mig några poster eller centrala uppdrag för partiet i Sverige är inte aktuellt."
– Mitt politiska engagemang behåller jag. Men jag har markerat tydligt att jag inte tänker spela någon offentlig roll inom partiet, sa Wallström till SvD.
September 2009
"På frågan om hon vill delta i politiken svarade Wallström:
Jo, om det finns en roll för mig där jag är till stöd och hjälp utan att vara så mycket i rampljuset", sa Wallström till Dagens Nyheter.

Visa merVisa mindre
Läs mer
S-ledaren Mona Sahlin - som i en ny undersökning åker på ännu ett förtroendebakslag - hoppas på hjälp från den omåttligt populära Margot Wallström i valet nästa år.
EU-kommissionären hyllar Sahlin - men samtidigt stänger hon inte dörren för att en dag själv bli partiledare.
- Ingen människa vet vad som händer i framtiden, säger Margot Wallström till Expressen.
En ny förtroendeundersökning från Expressen/Demo-skop visar på ännu ett nederlag för S-ledaren Mona Sahlin. Hela 45 procent av de tillfrågade säger att den S-politiker som de har störst förtroende för är Margot Wallström. Femton procent väljer Thomas Bodström och nio procent väljer Leif Pagrotsky.
Först på fjärde plats kommer Sahlin.

Sahlin hoppas på hjälp

Bland S-väljarna lyckas Mona Sahlin åtminstone kravla sig upp på tredje plats - men solklar etta är fort-farande Wallström.
Under den pågående S-kongressen formar partiet sin politik inför valet och Sahlin hoppas nu att Wallström hjälper partiet i valrörelsen.
- Vi för diskussioner, nu när väl kommissionen slutar, om vad Margot vill göra. Att hon kommer att finnas med för att stötta och hjälpa fram en socialdemokratisk val-seger är så givet. Men hur, det får vi se, säger Sahlin.

Hedrad av siffrorna

Sent i onsdags kväll gjorde Wallström sitt enda framträdande under S-kongressen. Efter sitt tal träffade Expressen Wallström som säger sig vara hedrad av de skyhöga förtroendesiffrorna.
- Det är klart att när jag är på avstånd är det lättare. Jag sitter inte i nån regering och folk kan ha glömt hur arga de var ibland när jag var socialminister.
- Det är en annan sak att vara här dagligdags och ta alla debatter, säger Wallström om sin höga förtroendesiffror.
Margot Wallström avgår nu som EU-kommissionär - formellt redan på söndag även om kommissionen sitter kvar till den nya tillsätts.
- Sen är jag en fri människa som hoppas kunna hitta en kanal för mitt politiska engagemang.

"Vill gärna bidra"

Klart är att Wallström tänker delta i valrörelsen nästa år.
- Alla vet var jag hör hemma politiskt så på ett eller annat sätt vill jag gärna bidra, säger Wallström.
Finns inte risken att du överskuggar Mona Sahlin?
- Jag har aldrig gjort nån hemlighet var jag hör hemma politiskt. Jag konkurrerar inte med Mona Sahlin. Vi har en utmärkt parti-ledare och henne ger jag mitt stöd.
- Det handlar om att vi har olika roller.
Den näst mest populära S-politikern i undersökningen, Thomas Bodström, sa i söndagens Expressen att han "absolut inte" kan tänka sig att bli partiledare.
- Jag har levt nära Göran Persson och Mona Sahlin i nio år och vet att det inte är någonting att vara justitieminister jämfört med att vara statsminister. Jag skulle inte kunna ägna 24 timmar om dygnet åt att vara partiledare. Jag är inte funtad så, sa han.

Nej från Bodström

Margot Wallström ger nu ett annat svar än parti-kollegan Bodströms kategoriska nej.
Kan du någon gång tänka dig att bli partiledare?
- Det är inte aktuellt. Den diskussionen har vi haft så det är redan förbi.
Är det ett definitivt nej?
- Ingen människa vet vad som händer i framtiden.
Tidigare i veckan spekulerades det om Margot Wallström kan vara aktuell för ett toppjobb inom FN inriktat på frågor om kvinnors rättigheter.
Vad ska du göra efter EU-kommissionen?
- Jag flyttar hem nu. Min familj har redan flyttat hem och jag flyttar hem mycket snart när kommissionsuppdraget är slut och sen får vi se, säger Wallström och tillägger att hon hoppas ha ett nytt jobb någon gång under nästa halvår.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: