Många vill ha tillbaka sjukpeng

Publicerad
De allra flesta som gick från sjukförsäkringen till arbetslivsintroduktion vid årsskiftet har fortsatt i något program hos arbetsförmedlingen. Ungefär en tredjedel har hittills vänt sig till försäkringskassan för att åter få ersättning från sjukförsäkringen. Det visar Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens uppföljning av reformen.
Sjukskrivna som går över till arbetslivsintroduktion i Arbetsförmedlingens regi ska inte behöva ansöka om tjänstledigt hos arbetsgivaren för att få ersättning motsvarande a-kassan. Det beslutade regeringen på torsdagen.
I samband med omläggningen av sjukförsäkringssystemet där långtidssjukskrivna slussas över till arbetsmarknaden uppstod problem för en del när arbetsgivaren vägrade ge tjänstledigt. Då blev det heller ingen ersättning från det allmänna.
"Vi måste vara beredda att ompröva och ändra regelverket till den verklighet som – i det här fallet – sjukskrivna möter. Förändringarna vi gör underlättar för långvarigt sjukskrivna att få Arbetsförmedlingens stöd att komma tillbaka till arbetet hos sin gamla arbetsgivare eller till ett nytt arbete", skriver arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin i ett pressmeddelande.
Den nya regeln träder i kraft den 21 juni.

5 000 vill få tillbaka sjukpeng

Vid årsskiftet lämnade nära 15 000 personer sjukförsäkringen efter att ha fått maximalt antal dagar med sjukpenning eller tidsbegränsad sjukersättning. Av dem har omkring 13 000 deltagit i Arbetsförmedlngens arbetslivsintroduktion, ett program som varar i högst tre månader.
Efter arbetslivsintroduktionen var närmare 12 000 fortfarande inskrivna hos Arbetsförmedlingen. Cirka 7 000 deltog i program med aktivitetsstöd och 1 700 hade någon form av arbete.
Omkring 5 000 personer hade fram till den 26 maj ansökt om att åter få sjuk- eller rehabiliteringspenning. I april fick cirka 1 300 personer från den gruppen utbetalning från sjukförsäkringen.

300 hittade nya jobb

Enligt arbetsförmedlingens statistik var 1 700 av de utförsäkrade ute i arbetslivet den 30 april. Av dessa hade drygt 100 börjat arbeta igen hos sin gamla arbetsgivare, medan drygt 300 hittat nytt jobb. Ytterligare 600 sökte arbete på den reguljära arbetsmarknaden.
6 900 fanns i fortsatta program hos arbetsförmedlingen med aktivitetsstöd. 2 900 var inskrivna hos arbetsförmedlingen utan aktivitetsstöd medan 600 personer lämnat Arbetsförmedlingen.
Henrietta Steyn, avdelningschef på Arbetsförmedlingen, poängterade på en pressträff att i den stora grupp som blev utförsäkrad vid årsskiftet finns personer som under många år inte haft några som helst regelbundna aktiviteter:
- I de fallen har vi börjat med lätta fysiska aktiviteter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag