ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
TRUBBEL I PARADISET. Den thailändska ön Koh Nang Yuan, nära Koh Tao, är en underbar plats med vackra stränder. Men i det kristallklara vattnet kan kubmaneterna lura. Foto: PANTHERMEDIA
TRUBBEL I PARADISET. Den thailändska ön Koh Nang Yuan, nära Koh Tao, är en underbar plats med vackra stränder. Men i det kristallklara vattnet kan kubmaneterna lura. Foto: PANTHERMEDIA

Maneter - den okända dödsfaran

ANNONS:
FAKTA

SÅ SKYDDAR DU DIG OCH BARNEN


* Bada med kläder på. Alla typer av tyger hjälper som skydd. Långbyxor och tröja i vilket material som helst gör att kubmaneten inte uppfattar
människokroppen och därmed inte går till attack.
* Solskyddsdräkt för barnen är ett bra skydd.
* För vuxna finns det särskilda så kallade Stinger Suits, en heltäckande nylondräkt som håller maneterna borta.
* Undvik att bada när högvattnet är på väg in – då kan maneterna vara fler. Undvik att bada i mycket grumligt vatten. Se dig noga för innan
du går ner i vattnet och fråga lokalbefolkningen om råd.

Visa merVisa mindre
Läs mer
Visa flerVisa färre
Snart åker över 100 000 svenskar till Thailand på semester.
Nu oroar sig många för de dödliga kubmaneterna.
- Det behövs mer information från resebyråerna, säger Anne-Li Löfgren, vars mamma dog av en manetattack.
Den är helt genomskinlig och kan simma fort, uppemot fyra knop.
Blir du stungen så kan du inte röra dig efter fem minuter på grund av smärtorna.
Och efter en kvart kan du vara du död. De dödliga kubmaneterna är ett mysterium för forskarna.
De rapporterade dödsfallen ökar i Thailand - och försvaret mot dödsmaneterna är inte lika utvecklat som i Australien.
Ronny Löfgren försökte förgäves rädda sin fru Carina Löfgren efter en manetattack i januari i år. Det gick på sekunder från att maneten slöt sig om hennes ben till att Carina förlorade medvetandet och fick hjärtstillestånd.

Trivs bäst i grumligt vatten

- Pappa har varit i kontakt med ambassaden där nere för att försöka få till en ändring så att bättre information går ut till turisterna. Vi hade ju aldrig hört talas om att det ens fanns maneter som var dödliga innan det här hände mamma, säger Anne-Li Löfgren.
Man tror att nässeldjuret, Chironex Fleckeri, eller kubmaneter, är det djur som orsakat dödsfall bland svenska turister i Thailand.
Men eftersom djuret är så svårt att upptäcka är inte ens experterna helt säkra.
Kubmaneter är några av de giftigaste djuren som finns i vatten och de trivs som bäst när vattnet är grumligt eller precis har regnat.
- Är det många som badar samtidigt så finns det risk för att vattnet blir grumligare och då är maneterna svårare att upptäcka, Matz Berggren.

Ambulanser har motgift

De dödliga kubmaneterna finns främst i norra Australien, runt Indonesien och bort till Thailands östkust. Thailändska experter tror att det finns ett stort mörkertal av dödsfall.
- Det har inte funnits någon tradition av att rapportera dödsfallen hos lokalbefolkningen. Men efter att turister har avlidit har det även kommit in fler rapporter från thailändarna, säger Berggren.
I Australien har det endast avlidit ett 60-tal personer sedan 1800-talet. Ungefär lika många som tros avlida varje år i Indonesien.
- I norra Australien har alla ambulanser ett motgift och dessutom lägger de ut nät och samlar in maneterna med håvar.

Säkrare att bada ute i havet

Det är fortfarande inte vanligt att träffa på kubmaneter i Thailand.
Under regnperioden är risken störst men de kan förekomma året runt.
- Det är bäst att undvika riskfyllt vatten. Nära flodmynningar, när det har regnat och i grumligt vatten, säger Berggren.
- Är det många som badar samtidigt så finns det risk för att vattnet blir grumligare och då är maneterna svårare att upptäcka.
Att bada ute i havet är säkrare än vid kusten och att ha på sig kläder gör också att risken att skadas minskar.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: