Polishuset i Södertälje. Foto: Ingvar Karmhed / Svd / Scanpix
Polishuset i Södertälje. Foto: Ingvar Karmhed / Svd / Scanpix

Man hängde sig i direktsändning

Publicerad
Uppdaterad
Vänner och anhöriga samlades under måndagskvällen för att sörja den man som valde att avsluta sitt liv i direktsändning på internet.
Tidigare under måndagen skrev den unga mannen på forumet Flashback att han ville ta sitt liv och sände därefter bilder av händelseförloppet varannan sekund.
Klockan 11.51 på måndagen startade mannen en tråd på forumet Flashback. Där skrev han att han skulle livesända sitt självmord via en webbkamera.
Klockan 14.05 var polisen på plats i hans lägenhet, men då var det försent.
- Polisen genomförde hjärt- och lungräddning tills ambulans kom till platsen, men hans liv gick inte att rädda, säger Lotta Thyni, presstalesman för Södertäljepolisen.
Nu ska de utreda händelsen, som de alltid gör med dödsfall.
- Vi kan bara beklaga om det har funnits människor som vetat om att han planerade att ta livet av sig, att de inte har agerat för att rädda hans liv, säger Thyni.
Mannen beskrev i forumet sitt liv som bra, men att han var ensam och känslomässigt sårbar.

Gjorde hjärt- och lungräddning

Polisen fick tips från allmänheten klockan 13.44 om att mannen höll på att hänga sig. På en av bilderna från hans kamera ser man hur en polisman bär ner honom.
Liknande händelser har inträffat i andra länder, men är ännu ett okänt fenomen i Sverige.
- Något sådant känner jag inte igen i Sverige, säger Anders Ahlqvist på rikskriminalen.

Sörjde tillsammans

Vid 16-tiden samlades ett stort antal vänner utanför mannens lägenhet i ett samhälle Foto: Tommy Pedersenutanför Stockholm. På bergkullen intill växte ett en stor samling blommor och ljus. Vänner och anhöriga satt i ring och sörjde tillsammans. Många stod på gårdsplanen och grät och höll om varandra.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida