Kommunal anlitade stjärnarkitekter för att lyxrenovera förbundets representationsvåning. Foto: Lisa Mattisson
Kommunal anlitade stjärnarkitekter för att lyxrenovera förbundets representationsvåning. Foto: Lisa Mattisson
Ett av de två vilrummen förvandlades därför till spaanläggning med bastu, jacuzzi och avslappningsdel. Foto: Lisa Mattisson
Ett av de två vilrummen förvandlades därför till spaanläggning med bastu, jacuzzi och avslappningsdel. Foto: Lisa Mattisson
Kommunals ordförande Annelie Nordström Foto: Pelle T Nilsson
Kommunals ordförande Annelie Nordström Foto: Pelle T Nilsson

Lyxrenoveringen i Kommunals våning

Publicerad

Kommunal anlitade stjärnarkitekter för att lyxrenovera förbundets representationsvåning.

I samband med ombyggnaden installerade fackförbundet även en spaanläggning med jacuzzi och bastu.

– Anledningen till det är för att kunna ha representation när man träffar förhandlingsdelegationer, säger pressekreterare Jesper Pettersson.

Det var 2008 som Kommunals fastighetsbolag Polstjärnan inledde en omfattande miljonrenovering av förbundets lokaler på Hagagatan i centrala Stockholm.

Den prisbelönta arkitektbyrån Ettelva Arkitekter - som även designat lokaler åt bland annat BMW, Hotell Scandic och exklusiva Elite Hotel Marina Tower - fick ansvaret för ombyggnaden, vilken även innefattade representationsvåningen högst upp i fastigheten.

Våningen - med en utsikt över Stockholms takåsar - hade tre sammanträdesrum, två vilrum och ett fullt utrustat restaurangkök.

– Det var en totalrenovering där man bytte alla ytskikt - golv, väggar, nytt möblemang, säger Jesper Pettersson.

 

LÄS MER: "Jag skäms inför medlemmarna"

"Som en liten bastuavdelning"

Men förbundet ville inte bara renovera lokalerna, utan även passa på att göra dem lite lyxigare.

Ett av de två vilrummen förvandlades därför till spaanläggning med bastu, jacuzzi och avslappningsdel.

– Det är som en liten bastuavdelning med en bubbelpool med plats för fyra personer. Sedan finns det en liten sittgrupp med plats för kanske tio personer, säger Jesper Pettersson.

Kommunal försvarar nu innehavet av representationsvåningen och menar att den är viktig både i det interna arbetet och då man tar emot gäster från andra delar av världen.

– Anledningen till att man har den är för att kunna ha representation när man träffar förhandlingsdelegationer och man behöver sitta i avskildhet, kanske i flera dagar och förhandla. Sen har man interna möten där uppe och vid de tillfällena kan man också servera mat, säger Jesper Pettersson.

Personal för "finstädning"

Han fortsätter:

– Den används ganska ofta. Den användes senast i måndags, de satt där och förberedde avtalsrörelsen.

Förbundet har även särskild personal anställd för att sköta så väl matlagning som servering till facktopparna. Man har även annonserat efter lokalvårdare som "ska kunna utföra finstädning i representationsvåningen".

Aftonbladet har tidigare avslöjat att personal från Kommunalägda restaurang Metropol Palais dessutom har langat alkohol till förbundets festvåning. Restaurangen har fungerat som mellanhand eftersom Kommunal inte har eget serveringstillstånd, och därför inte får köpa alkohol direkt från vinleverantörer.

Den sammanlagda kostnaden för ombyggnaden av hela fastigheten var enligt uppgift 190 miljoner kronor. Det är oklart exakt hur mycket renoveringen av representationsvåningen kostade.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida