ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Luciano Astudillo: Vi tycker att rut-avdraget ska slopas

ANNONS:
FAKTA

Rut-avdragsdebatten


- Regeringen införde 1 januari 2007 ett skatteavdrag för hushållsnära tjänster. Reformen beräknas ha gett 11000 personer jobb inom branschen, enligt tjänstesektorns organisation Almega.
- Oppositionen har tidigare sagt att de ska avskaffa reformen, men nyligen sa Miljöpartiet att den dåliga konjunkturen gör att de inte vill slopa avdraget nu. I veckan gick den tongivande socialdemokraten Mikael Damberg ut och sa att han inte vill avskaffa avdraget.
- Mona Sahlin har efter svängningarna sagt att partiet vill göra förändringar i avdraget och pekat på att delar av det ska riktas mot äldre.

Socialdemokraternas kritik då


- Socialdemokraterna har vid flera tillfällen kritiserat regeringen för att inte vilja ta debatter. I ett dokument, som Expressen tidigare tagit del av, har partiet listat över 50 tillfällen under tre år då statsminister Fredrik Reinfeldt eller andra ministrar backat ur planerade direktsända debatter med oppositionen.

Visa merVisa mindre

Vem vann debatten?

Tack för din röst!
Du har redan svarat på frågan.
Visa resultat
Snittbetyg:
Annons:

Vem vann debatten?

Läs mer
Luciano Astudillo (S) och näringsminister Maud Olofsson möttes på söndagskvällen i "Agenda" i SVT i en debatt om rut-avdraget. Och Astudillo lämnade ett rakt besked i frågan:
- Vårt kongressbeslut står fast, vi tycker att avdraget ska slopas, sade han.
Det så kallade pigavdraget har tidigare varit något av ett rött skynke för socialdemokratin, men i veckan öppnade Mona Sahlin för att avdraget skulle kunna finnas kvar i förändrad form om oppositionen vinner valet.

"Skapar få jobb"

Inför kvällens debatt hade SVT förgäves försökt få socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin att debattera mot Maud Olofsson - men då hon hade privata angelägenheter var det i stället riksdagsledamoten Luciano Astudillo som tog debatten. Och han lämnade ett klart besked:.
- Vårt kongressbeslut ligger fast, vi tycker att avdraget ska slopas. Det är ett dyrt och dåligt avdrag som skapar få jobb, sade han.

Olofsson saknade Sahlin

Maud Olofsson sade att hon tycker det hade varit bra om Mona Sahlin själv hade varit på plats för att förklara hur hon resonerar.
- Men jag får väl tro på deras ord. Jag har bett riksdagens utredningstjänst undersöka saken, och det här är ett avdrag som betalar sig själv och 11 000 människor har äntligen fått jobb. Varför vill ni ta bort det?
Luciano Astudillo sade dock att uppgiften om att avdraget betalar sig själv inte stämmer.
- Det är dyrt och krångligt och det finns andra sätt att skapa fler jobb. Den här tjänstesektorn ska liksom andra kunna bära sin egen kostnad. Staten ska inte gynna en väldigt snäv bransch och jag tror de här företagen kommer att klara sig även utan avdraget, sade han.
Luciano Astudillo tycker, trots den senaste veckans många olika besked, att de rödgrönas inställning är tydlig.
–Det här stödet ska försvinna. Vi tror att tjänstesektorn måste kunna bära sig själv långsiktigt. De jobben är viktiga men vi kan inte ha konstgjord andning som bär upp sektorn, säger Astudillo till Expressen.se efter direktsändningen.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: