Löfven: "Tre miljarder till höjda lärarlöner"

Publicerad

Stefan Löfven dammar av ett gammalt förslag om höjda lärarlöner - för "särskilt skickliga lärare".

Tre miljarder från statskassan kan ge 3000 kronor mer i lönekuvertet per månad för dessa lärare.

Men satsningen får kritik för att vara otillräcklig av oppositionen.

- Det är erbarmligt dåligt om det inte blir mer än så här, säger Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl.

Statsminister Stefan Löfven kallade till presskonferens på S:t Hansskolan i Visby. Platsen var ingen slump. Tillsammans med Helene Hellmark Knutsson, S, minister för högre utbildning och forskning, presenterade han partiets lärarlönelyft.

Satsningen riktar sig mot "särskilt skickliga lärare" som bland annat utvecklat undervisningen på egen hand och tillsammans med kolleger. Ett plus är också om läraren tar särskilt ansvar för att stötta lärarstudenter eller kolleger som är nya i yrket, eller som tar ansvar i särskilt komplicerade undervisningssituationer. Vem som anses vara "särskilt skicklig" avgörs på lokal nivå.

Totalt kan 60000 lärare få del av lönelyftet, vilket skulle kunna ge i genomsnitt 3000 kronor mer i månaden.

- Skickliga, engagerade lärare är nyckeln, säger Stefan Löfven om att vända den negativa kunskapsutvecklingen bland svenska elever, och tillägger:

- Det finns inget annat parti som ens är i närheten av den här satsningen.

Den minnesgode känner nog igen förslaget. Regeringen presenterade det nämligen i sin höstbudget för 2015 - alltså den som röstades ned och utlöste en regeringskris i december förra året. Nu gör Löfven alltså ett nytt försök och decemberöverenskommelsen lär göra att satsningen går igenom riksdagen den här gången.

Satsningen ses som en del i att nå regeringens jobbmål om att nå EU:s lägsta arbetslöshet 2020.

Från oppositionen är man kritisk. Martin Ådahl är chefsekonom på Centerpartiet och han säger i en kommentar:

- Hela Sverige väntar på att Löfven ska lägga fram förslag som matchar hans jobbmål. Då drar han fram ett gammalt förslag och ännu fler hitte-på-ord. Det är erbarmligt dåligt om det inte blir mer än så här, säger Ådahl.

M-ledaren Anna Kinberg Batra säger till Expressen:

- Det är bra att regeringen inser att skickliga lärare behöver få bättre betalt. Då är det förvånande att de samtidigt minskar satsningen på karriärtjänster i skolan med ungefär 5000 stycken.

Kinberg Batra efterfrågar fler jobbsatsningar från Löfven:

- Det behövs mer för att ge ungdomar en bättre start. Det är viktigt att satsa på skolan och vi behöver bryta det nya utanförskapet. Då behövs det konkreta, nya förslag för nya jobb och hur fler ska kunna få dem. Där var det anmärkningsvärt tomt från Stefan Löfven hittills.

Satsningen på höjda löner för "särskilt skickliga lärare" kostar statskassan tre miljarder kronor årligen. Stefan Löfven ville under presskonferensen inte berätta hur den ska finansieras annat än att besked om det kommer i höstbudgeten. Han tillade dock att den finansieras krona för krona.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag