Carl Bildt kritiserar Löfven för beslutet om ID-kontroller Foto: Anna-Karin NilssonCarl Bildt kritiserar Löfven för beslutet om ID-kontroller Foto: Anna-Karin Nilsson
Carl Bildt kritiserar Löfven för beslutet om ID-kontroller Foto: Anna-Karin Nilsson
Löfven har varit osynlig sedan han gick på julledighet Foto: Anna-Karin NilssonLöfven har varit osynlig sedan han gick på julledighet Foto: Anna-Karin Nilsson
Löfven har varit osynlig sedan han gick på julledighet Foto: Anna-Karin Nilsson
Elsa Lundeberg, 28, butiksbiträde, Malmö: "Det verkar lite okontrollerat och lite omständigt. Kontrollerna är inte onödiga men det är lite skrämmande ändå. Man känner sig lite instängd." Foto: Christian ÖrnbergElsa Lundeberg, 28, butiksbiträde, Malmö: "Det verkar lite okontrollerat och lite omständigt. Kontrollerna är inte onödiga men det är lite skrämmande ändå. Man känner sig lite instängd." Foto: Christian Örnberg

Elsa Lundeberg, 28, butiksbiträde, Malmö:
"Det verkar lite okontrollerat och lite omständigt. Kontrollerna är inte onödiga men det är lite skrämmande ändå. Man känner sig lite instängd."

 Foto: Christian Örnberg
Björn Emland, 50, organisatör, Malmö: "Vi har haft gränskontroller i alla tider förutom under de senaste åren så det är inte så märkvärdigt, tycker jag. Men det verkar inte vara så genomtänkt och det ställer till problem för tågpendlarna." Foto: Christian ÖrnbergBjörn Emland, 50, organisatör, Malmö: "Vi har haft gränskontroller i alla tider förutom under de senaste åren så det är inte så märkvärdigt, tycker jag. Men det verkar inte vara så genomtänkt och det ställer till problem för tågpendlarna." Foto: Christian Örnberg

Björn Emland, 50, organisatör, Malmö:
"Vi har haft gränskontroller i alla tider förutom under de senaste åren så det är inte så märkvärdigt, tycker jag. Men det verkar inte vara så genomtänkt och det ställer till problem för tågpendlarna."

 Foto: Christian Örnberg
Hanna Bitarova, 56, kock, Malmö: "Det är ett måste. Jag förstår att det är svårt att pendla till Danmark just nu men det är oroligt i Europa och man måste ha kontroll." Foto: Christian ÖrnbergHanna Bitarova, 56, kock, Malmö: "Det är ett måste. Jag förstår att det är svårt att pendla till Danmark just nu men det är oroligt i Europa och man måste ha kontroll." Foto: Christian Örnberg

Hanna Bitarova, 56, kock, Malmö:
"Det är ett måste. Jag förstår att det är svårt att pendla till Danmark just nu men det är oroligt i Europa och man måste ha kontroll."

 Foto: Christian Örnberg

Löfven pressas om kontrollerna av Bildt

Publicerad

Förra utrikesministern Carl Bildt kritiserar Stefan Löfven för beslutet om ID-kontroller.

Samtidigt varnar experter för en långvarig diplomatisk kris mellan Sverige och Danmark.

– Mitt enda och starka råd är att Danmarks och Sveriges statsministrar nu talar med varandra och finner en väg ur detta. Jag vill se vit rök och herrarna hand i hand, säger Carl Bildt.

Nu kallar EU-kommissionen till nödmöte om flyktingkrisen.

Statsminister Stefan Löfven gick på ledighet före jul och har varit helt osynlig sedan dess - trots att höstens mest kontroversiella förslag nu blivit verklighet. Beskedet var detsamma i går.

– Han är inte anträffbar, meddelade pressekreteraren Anne Ekberg.

Den danske statsministern Lars Løkke Rasmussen reagerade däremot snabbt och kallade redan i måndags till presskonferens tillsammans med migrationsminister Inger Støjberg, justitieminister Søren Pind och transportminister Hans Christian Schmidt.

Där riktade han - återigen - kritik mot den svenska regeringen, samtidigt som han meddelade att Danmark inför gränskontroller mot Tyskland:

– Det här är ett steg tillbaka, och jag är inte glad över det.

Danska regeringen får kritik

Bara ett par timmar senare kritiserade migrationsminister Morgan Johansson den danska regeringen för att den inte infört gränskontroller tidigare.

– Det borde ha kommit tidigare, sa Johansson.

Samtidigt har Tyskland uttryckt oro för att id-kontrollerna hotar Schengensamarbetet - och de ansträngda relationerna har nu gjort att EU beslutat om ett nödmöte.

EU:s flyktingkommissionär Dimitris Avramopoulos kallade i går ansvariga ministrar i Sverige, Danmark och Tyskland till ett extrainsatt möte i Bryssel om den pågående flyktingkrisen och Schengensamarbetet.

Befinner sig i Bryssel

Migrationsminister Morgan Johansson, S, åkte ner till Bryssel redan i går kväll.

– Kommissionen vill uppdatera sig om händelseutvecklingen och de åtgärder som vi och andra länder infört. Sen ska vi ha en diskussion om EU:s fortsatta hantering av flyktingsituationen. Det känns som ett ganska naturligt möte efter att vi i Sverige infört gränskontroller som en åtgärd och nu även i Danmark, säger Morgan Johanssons pressekreterare Jonatan Holst.

Varnar för konsekvenser

Men förre utrikesministern Carl Bildt varnar för allvarliga diplomatiska konsekvenser om inte Stefan Löfven och Lars Løkke Rasmussen snarast börjar tala med varandra.

– Den fria rörligheten över gränserna i Norden och Europa måste värnas. Det är ett ohyggligt historiskt nederlag annars, säger Carl Bildt.

Han menar att asylrätten måste säkras genom ett mer gemensamt och samordnat europeiskt system:

– Det finns på sikt ingen annan väg.

Statsvetaren Claes Wiklund, tidigare sekreterare i Nordiska rådets social- och miljöutskott, konstaterar att samarbetet mellan Sverige och Danmark är ansträngt.

– Det är klart att det är en ansträngning för samarbetet att man inte lyckats samverka om de utmaningar som flyktingfrågan ställt dem inför, säger han.

Det faktum att ministrar på var sin sida sundet nu öppet kritiserar varandra är mycket ovanligt, enligt Wiklund.

– Man får nog gå till Tage Erlanders dagböcker för att hitta något motsvarande.

– Om två regeringar inte är samspelta i en stor fråga får det självklart effekter framåt, säger Claes Wiklund.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag