"Det är viktigt att visa var de har sina rötter", säger Löfven om Sverigedemokraterna. Foto: Nora Lorek/TT"Det är viktigt att visa var de har sina rötter", säger Löfven om Sverigedemokraterna. Foto: Nora Lorek/TT
"Det är viktigt att visa var de har sina rötter", säger Löfven om Sverigedemokraterna. Foto: Nora Lorek/TT
Stefan Löfven säger att han kan förstå lockelsen i Sverigedemokraterna: "Jag kan förstå att man kan lockas av det enkla budskapet", sade han i P1 Morgon. På bilden syns Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare. Foto: Sven LindwallStefan Löfven säger att han kan förstå lockelsen i Sverigedemokraterna: "Jag kan förstå att man kan lockas av det enkla budskapet", sade han i P1 Morgon. På bilden syns Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare. Foto: Sven Lindwall
Stefan Löfven säger att han kan förstå lockelsen i Sverigedemokraterna: "Jag kan förstå att man kan lockas av det enkla budskapet", sade han i P1 Morgon. På bilden syns Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare. Foto: Sven Lindwall

Löfven om SD: Kan förstå att man lockas

Publicerad

Statsministern och S-ledaren Stefan Löfven fortsätter att kalla Sverigedemokraterna för nyfascistiska.

Men till SD-väljarna har han ett annat besked:

– Jag kan förstå att man lockas av det enkla budskapet, sade Löfven i partiledarutfrågningen i P1 Morgon på måndagsmorgonen.

Partiledarna gästar varje morgon under Almedalsveckan Sveriges radios program P1 Morgon. Stefan Löfven – som fortfarande befinner sig i Stockholm – frågades ut av programledaren Kathrine Zimmerman som bland annat undrade varför Löfven inte vill etikettera Kina som diktatur medan han inte har några problem med att sätta nyfascismstämpeln på Sverigedemokraterna.

– Det är viktigt att visa var de har sina rötter, säger Löfven om SD.

Förstår lockelsen

Statsministern var däremot tydlig med att de som röstat på SD inte är nyfascistiska. Han menar att uppgiften är att visa dessa väljare att S har de svar som han menar att SD inte har. Löfven kunde dock förstå lockelsen i SD:

– Jag kan förstå att man kan lockas av det enkla budskapet, sade han i P1 Morgon.

Utfrågningen kretsade i övrigt mycket kring Greklandskrisen.

– Vi är i en allvarlig situation för det grekiska folket, Eurogruppen och hela EU, sade Löfven.

Statsministern ville däremot inte vara lika tydlig som finansministern Magdalena Andersson i att peka ut den grekiska regeringen som ansvarig. Men om det grekiska beskedet att kalla till folkomröstning sade Löfven:

– Det agerandet imponerar inte på mig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag