"När jag lyssnar på LO-medlemmar då känner man en osäkerhet", säger LO:s vice ordförande Tobias Baudin. Foto: Jens L'Estrade"När jag lyssnar på LO-medlemmar då känner man en osäkerhet", säger LO:s vice ordförande Tobias Baudin. Foto: Jens L'Estrade

"När jag lyssnar på LO-medlemmar då känner man en osäkerhet", säger LO:s vice ordförande Tobias Baudin.

 Foto: Jens L'Estrade
Stefan Löfven står fast vid vallöftet att Sverige ska nå EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 trots att målet ifrågasatts starkt, bland annat av tunga Finanspolitiska rådet, den myndighet som granskar regeringens finanspolitik. LO menar att det måste till flera åtgärder för att nå dit och sen berätta om det. Foto: Karl Nilsson/TTStefan Löfven står fast vid vallöftet att Sverige ska nå EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 trots att målet ifrågasatts starkt, bland annat av tunga Finanspolitiska rådet, den myndighet som granskar regeringens finanspolitik. LO menar att det måste till flera åtgärder för att nå dit och sen berätta om det. Foto: Karl Nilsson/TT
Stefan Löfven står fast vid vallöftet att Sverige ska nå EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 trots att målet ifrågasatts starkt, bland annat av tunga Finanspolitiska rådet, den myndighet som granskar regeringens finanspolitik. LO menar att det måste till flera åtgärder för att nå dit och sen berätta om det.  Foto: Karl Nilsson/TT

LO-kritik mot Löfven efter katastrofsiffrorna

Publicerad

Efter opinionssmällen kommer svidande kritik från LO.

Stefan Löfven och regeringen har misslyckats med att övertyga väljarna om att man klarar jobben, skolan och välfärden.

– Svenska folket måste känna en trygghet och en trovärdighet i att det kommer den här regeringen att fixa. Det tror jag inte man känner, säger Tobias Baudin, vice ordförande.

I två av de tre senaste opinionsmätningarna har M gått om S som största parti och i de tre mätningarna har S legat under 25 procent.

Ytterligare en kalldusch kom när TV4/Novus under torsdagen presenterade en mätning där bara två procent svarade att de har mycket stort förtroende för regeringen.

Flera kritiska röster inifrån partiet menar att regeringen varit för dåliga på att föra fram sin vision, att man varit för otydlig.

"Speglar otydlighet"

Också LO står bakom kritiken mot siffrorna.

– Det speglar den otydlighet som väljarna uppfattar, säger vice ordförande Tobias Baudin som menar att regeringen måste påminna sig om vad de gick till val på.

– Det är viktigt att man inte lämnar de frågorna. Hur ska man få ner arbetslösheten, hur ska vi få en bättre skola och hur ska vi stärka välfärden? Svenska folket måste känna en trygghet och en trovärdighet i att det kommer den här regeringen att fixa. Det tror jag inte man känner. När jag lyssnar på LO-medlemmar då känner man en osäkerhet, säger Baudin.

Vad har regeringen pratat om i stället?

– Hela den här hösten har ju handlat om de fansansfulla krig och svält vi ser i världen vilket leder till ett ökat antal flyktingar i Sverige. Nu tror jag att det kommer handla mer om integration, hur människor ska komma i jobb. Då är det viktigt att ha ett tydligt alternativ till oppositionspartierna som bara pratar om att sänkta löner ska ge fler jobb, säger han.

"Löfven har gjort ett bra jobb"

Stefan Löfven står fast vid vallöftet att Sverige ska nå EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 trots att målet ifrågasatts starkt, bland annat av tunga Finanspolitiska rådet, den myndighet som granskar regeringens finanspolitik. LO menar att det måste till flera åtgärder för att nå dit och sen berätta om det.

Vad tycker du om Stefan Löfvens insats?

– Han har ändå gjort ett bra jobb i ett väldigt tufft parlamentariskt läge. Det är aldrig en persons fel att opinionsmätningar eller siffror går ner. Det här är ett samlat jobb för regeringen men det är också viktigt att S fortsätter utveckla sin politik. Stefan Löfven som statsminister måste nu försöka få ihop en regering där man har Miljöpartiet med i regeringen men även en situation där han inte har egen majoritet, så det är inget lätt jobb, säger han.

Riksdagsledamoten Hans Ekström sa till Expressen under torsdagen att Stefan Löfven bör överväga en regeringsombildning.

Tobias Baudin menar att den frågan ligger hos statsministern.

– Det är helt en fråga för Stefan Löfven, det lägger vi oss inte i.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag