ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Förre avtalssekreteraren Erland Olauson fick en rejäl löneförhöjning - med bara sex månader kvar till pension. Foto: Tommy Pedersen och Mikael Sjöberg
Förre avtalssekreteraren Erland Olauson fick en rejäl löneförhöjning - med bara sex månader kvar till pension. Foto: Tommy Pedersen och Mikael Sjöberg

LO-basen höjde hans lön - med 32 000 i månaden

ANNONS:
Läs mer
Visa flerVisa färre
LO-ordföranden Wanja Lundby-Lundin slöt specialavtalet:
Sex månader före pension höjdes förre avtalssekreteraren Erland Olausons lön - med 32 000 kronor i månaden.
Det innebar samtidigt ett pensionsklipp på 1,5 miljoner kronor, uppger Politikerbloggen och TV4 Nyheterna.
- Vi har en elit som har flytt verkligheten och tappat kontakten med gräsrötterna. Det är den signal man skickar, säger vänsterledaren Lars Ohly till sajten.
Som avtalssekretare samordnade Erland Olauson alla LO-förbunds lönekrav.
Han förhandlade framgångsrikt om många svenskars löner – och om sin egen.
När han gick från att vara jurist på LO till att bli avtalssekreterare sänktes hans lön ordentligt. Men samtidigt lyckades han förhandla till sig ett specialavtal med LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin.

Slöts med Lundby-Wedin

Uppgörelsen säkerställde att han skulle få tillbaka samma höga lön igen, med uppräkning, när han en dag slutade som avtalssekreterare, enligt Politikerbloggen.
– Den slöts vid det tillfället av Wanja Lundby-Wedin. Eftersom Erland var ju kanslichef. Det normala är ju att det är kanslichefen som sluter sådana avtal, men eftersom det var kanslichefen det gällde så var det LO:s ordförande som tecknade avtalet, säger LO:s personalchef Monica Sparrman till sajten.

Klirr i kassan

Erland Olauson slutade som avtalssekreterare förra året.
Avhoppet skedde endast sex månader innan Erland Olauson skulle gå i pension.
Precis som det stod skrivet i specialavtalet fick han då tillbaka sin gamla lön, plus uppräkning.
Det innebar ett lönelyft på 32 062 kronor i månaden.
Den nya lönen var också pensionsgrundande och tjänstebytet resulterade därför i ett rejält klirr i kassan för Olauson.
I stället för att få ut 2,5 miljoner kronor i pension de närmaste fem åren, får han 4 miljoner, uppger Politikerbloggen.

"Flytt verkligheten"

Tjänstebytet sex månader innan pension innabar alltså i praktiken att Olauson fick pensionen höjd med 1,5 miljoner kronor.
Erland Olauson har tidigare kommenterat sin lön till Politikerbloggen:
– Min lön under de här 33 åren som jag varit anställd av LO har varit anpassad till att jag har de här förmånerna. Jag har en väldigt bra lön jämfört med våra medlemmar, men jag har väsentligt lägre lön än vad jag skulle haft om jag i stället valt att ta anställning i det privata näringslivet i motsvarande befattning.
Vänsterledaren Lars Ohly är kritisk:
– Vi har en elit som har flytt verkligheten och tappat kontakten med gräsrötterna. Det är den signal man skickar, säger vänsterledaren Lars Ohly till sajten.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: