LIDER AV TINNITUS. Lisa Nilsson är den senaste i raden av artister som drabbats av tinnitus. "När jag går på bio gör det fruktansvärt ont. Det känns som att få en virknål genom huvudet", säger hon.
LIDER AV TINNITUS. Lisa Nilsson är den senaste i raden av artister som drabbats av tinnitus. "När jag går på bio gör det fruktansvärt ont. Det känns som att få en virknål genom huvudet", säger hon.

Lisa Nilsson offer för tinnitus

Publicerad
Uppdaterad
Artisten Lisa Nilsson, 32, lider av svår tinnitus.
- Det känns som att få en virknål genom huvudet, säger hon.
Hon kan inte längre gå på bio utan specialgjutna öronproppar.
Lisa Nilsson är den senaste i raden av artister som drabbats av öronsus, tinnitus. Hon har känt av problemet i ett par års tid och i vintras blev besvären riktigt jobba. Artisten tvingades ta en paus från utelivet och stanna hemma och läsa böcker. - När det blev tyst omkring mig hörde jag plötsligt vilket oväsen det var i mina öron, berättar hon. Kan inte gå på bio På Grammisgalan i februari gjorde det så ont att Lisa inte kunde vistas i lokalen utan öronproppar. Numera kan hon inte ens gå på en vanlig film på bio. - Jag måste alltid kolla i bioprogrammet att det inte är en film med THX-ljud. Bomber, smällare och bilkrascher gör fruktansvärt ont. Det känns som att få en virknål rakt igenom huvudet. Aldrig tyst någonstans Nu tvingas Lisa Nilsson bära med sig specialgjutna öronproppar vart hon än går. - Jag går aldrig på en konsert utan dem, och när jag själv uppträder kan jag styra ljudnivån i mina öronsnäckor till en behaglig nivå. Och jag ställer höga krav på mina musiker och ljudtekniker för att få en så bra ljudmiljö som möjligt, förklarar hon. Trots att Lisa Nilsson som artist är van vid att omges av hög musik tror hon inte att hennes yrke är orsaken till de svåra besvären. I stället har hon en annan teori: - Det är ju aldrig tyst någonstans. Det spelas musik jättehögt på varenda restaurang, och man måste skrika för att höras hela tiden. Jag tror att trumhinnan blir överbelastad av alla onödiga ljud. Lisa Nilsson har inte haft några planer på att byta jobb på grund av sina öronbesvär. - Men vissa dagar är svårare än andra, och då är det klart att det påverkar jobbet. Det kan vara svårt att hålla humöret uppe, erkänner hon. Lisa Nilsson hoppas andra ska slippa samma helvete hon haft genom att det blir tystare i samhället: - Man borde skärpa reglerna för det här ljudmissbruket för att skona framtida generationer, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag