ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Lena Olsson (V) kräver sanningskommission

ANNONS:
Läs mer
Vänsterpartiets representant i justitieutskottet, Lena Olsson, står fast vid sitt krav om att en sanningskommission bör tillsättas angående uppgifterna om kungen.
Hon säger att det finns många obesvarade frågor.
- En sanningskommission ska ju titta och prata med andra också, säger hon till Expressen.se.
Efter att uppgifterna om att kungens vänner ska ha haft samröre med kriminella kom fram krävde Lena Olsson (V) en sanningskommission för att reda ut vad som stämmer. Måndagens intervju påverkar inte hennes krav:
– Han förnekade ju allt och då tycker jag att det är konstigt att kungen inte gjort det här tidigare, om det var så här enkelt, säger hon.
Lena Olsson har ställt en skriftlig fråga till statsminister Fredrik Reinfeldt om han är beredd att tillsätta en sanningskommission. Statsministern har i sin tur överlämnat frågan till justitieminister Beatrice Ask (M).
– Jag tror inte att det skulle vara svårt att få till en sanningskommission, svenska folket vill nog veta, säger Lena Olsson.

"Snäll intervju"

Tillsammans med advokaten Steen de Geer skrev hon i förra veckan en debattartikel som bpublicerades i Expressen. Där föreslog de hur formen för en sanningskommission skulle kunna se ut. De skriver att den bör bestå av "betrodda samhällsmedborgare" och ledas av en hög jurist.
– Intervjun som gjordes i dag var väldigt snäll tycker jag. Och det var väldigt vaga svar. Det påverkar inte på något sätt kravet på en sanningskommission, säger Steen de Geer till Expressen.se och fortsätter:
– Det var mycket fokus på Anders Lettström, men det finns ju andra saker. Tommy Lindströms hot mot förläggarna till exempel, det finns fortfarande obesvarade frågor.
Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly har också han krävt att kungen ska lägga "korten på bordet".  Han välkomnar att han nu låtit sig intervjuas.
– Det är något helt annat än kommunikéer via pressmeddelanden som varit det sätt hovet kommunicerat på tidigare, säger han till TT.

"Inte vana vid granskning"

Han anser fortfarande att det tog väl lång tid innan svaren kom.
– Det var mindre lyckat och det beror på att kungahuset inte är vant vid granskning. De är vana vid underdånighet från både medborgare och medier. Det är dags för kungahuset att inse att de är den största bidragstagare som landet har med 122 miljoner i apanage varje år och att det finns anledning för skattebetalarna att kräva insyn och öppenhet både kring hur ekonomin hanteras men också kring hur kungafamiljen sköter sina uppgifter, säger Lars Ohly, till TT och fortsätter:
– Jag hoppas att den här öppenheten, som kom lite sent, ändå är början på en annan strategi än den kungahuset haft tidigare.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: