Sara Skyttedal sänkte DÖ – nu vill hon fälla regeringen Löfven Foto: Jens L'EstradeSara Skyttedal sänkte DÖ – nu vill hon fälla regeringen Löfven Foto: Jens L'Estrade

Sara Skyttedal sänkte DÖ – nu vill hon fälla regeringen Löfven

 Foto: Jens L'Estrade
Stefan Löfven får kritik från M Foto: Pelle T NilssonStefan Löfven får kritik från M Foto: Pelle T Nilsson
Stefan Löfven får kritik från M Foto: Pelle T Nilsson
Ebba Busch Thor, KD:s ledare Foto: Lisa Mattisson ExpEbba Busch Thor, KD:s ledare Foto: Lisa Mattisson Exp
Ebba Busch Thor, KD:s ledare Foto: Lisa Mattisson Exp

Kuppmakarens nya plan: Fälla Löfven

Publicerad

KDU-ordföranden Sara Skyttedal sänkte decemberöverenskommelsen.

Under semesterresan i Thailand har kuppmakaren formulerat en ny plan:

En regeringskris ska utlösas – och Stefan Löfven ska tvingas avgå.

– Alliansledarna ska få känna pressen snart. Det vill jag lova, säger hon.

I oktober förra året ledde Sara Skyttedal upproret som ledde till att uppgörelsen mellan regeringen och allianspartierna, den så kallade Decemberöverenskommelsen, föll.

Nu planerar hon för en ny – och större – kupp:

Regeringen och Stefan Löfven ska tvingas avgå.

"Börjar känna mig rejält utvilad. Om en vecka är jag tillbaka i Sverige igen. Då ska det fällas lite regering. Tycker ni inte?" frågade hon i går sina följare på twitter, från semesterhotellet i Thailand.

För Expressen utvecklar ordföranden för Kristdemokraternas ungdomsförbund:

– Jag börjar bli sugen på att utmana Sveriges historiskt svaga regering. Så alliansledarna ska få känna pressen snart. Det vill jag lova.

Vad tror du om möjligheterna att tvinga fram ett nyval?

– Jag tror inte nyval behövs.

Regeringen faller och regeringskrisen är ett faktum om allianspartierna gemensamt gör en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven i riksdagen. Sverigedemokraterna har nämligen redan deklarerat att de avser att fälla "varje regering som ger Miljöpartiet ett avgörande inflytande över svensk migrationspolitik".

För knappt två veckor sedan skrev ordföranden för Moderata ungdomsförbundet, MUF, Rasmus Törnblom i en debattartikel att "Alliansens förutsättningar att få stöd för sin politik i riksdagen är bättre än en regering bestående av MP och S".

Samtidigt kräver nu flera länsförbund inom Moderaterna att Anna Kinberg Batra och alliansen agerar.

– Vi bör definitivt tvinga fram en regeringskris, säger till exempel Henrik Sundström, förbundsordförande för Moderaterna i Bohuslän.

"Man måste tänka nytt"

Samtidigt sågas statsminister Stefan Löfven av flera M-profiler för katastrofsiffrorna i den senaste Sifo-mätningen, där Socialdemokraternas noterades för 23,2 procent - den sämsta siffran sedan Sifo började mäta 1967.

– S är ett parti som inte är i takt med tiden. Jag förstår att det är tungt för dem att behöva tänka om, säger den tidigare M-partiledaren Ulf Adelsohn.

– Man måste tänka nytt, öppna sinnena, men Socialdemokraterna är bakbundna av ett Miljöparti som inte är lätta att tas med. Jag hör inifrån regeringskansliet att det fungerar riktigt dåligt.

Och som om inte oppositionens kritik vore nog för Stefan Löfven.

Även i det egna partiet hörs kritiska röster.

S-toppen Marita Ulvskog, tidigare minister och partisekreterare, säger att partiet "dansar på hög lina varje dag".

– Det finns en oro som måste mötas bättre än de senaste veckorna.

Ulvskog tror dock inte att oppositionens planer på en kupp blir verklighet.

– Jag tror inte att Moderaterna är så sugna på att ta över ansvaret i det här läget. Det vill säga ett av de svåraste på många decennier. De väljer en bekvämare position.

Statsminister Stefan Löfven var under måndagen inte anträffbar för kommentarer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag