Kyrkan backar - låter Victoria överlämnas av pappa om hon vill

Publicerad
Uppdaterad
Kyrkan backar nu och låter kronprinsessan Victoria föras fram till altaret av pappa kungen - om hon vill.
Samtidigt beklagar kungen hela debatten och kallar den "onödigt lång".
- Vi har haft anledning att besinna oss när vi har sett hur debatten har gått, säger överhovpredikant Lars-Göran Lönnermark som kommer att assistera ärkebiskopen under kronprinsessvigseln.
Under de senaste veckorna har en debatt rasat mellan kungahuset och Svenska kyrkan om kronprinsessans önskan att ledas fram till altaret av pappa kungen. Bakgrunden är ett uttalande från ärkebiskop Anders Wejryd på Svenska kyrkans hemsida:
- Brudöverlämning är en ganska ny företeelse som ibland också förekommer i Svenska kyrkan. Jag brukar avråda från det eftersom vår vigselritual är så tydlig i fråga om makarnas jämställdhet, skriver ärkebiskopen.
- Det kan symboliskt tolkas som att en man lämnar över ansvaret till en annan man om det är den tolkningen man gör. Det är den seden som man är rädd ska komma in, säger Lars-Göran Lönnermark.

"Vi har insett detta också"

Kung Carl Gustaf uttalade sig i går kortfattat för TT:
- Jag tycker att det har varit en onödigt lång debatt om det där.
Nu har Svenska kyrkan alltså tänkt om:
- Vi har insett att detta också är något som angår vårt rike. Det handlar om tronföljd. Det handlar om Daniel Westling som får en förändrad konstitutionell ställning genom att säga ja till kronprinsessan.
- Kungen kan på detta sätt visa att han lämnar sin välkomstönskan när han följer kronprinsessan fram om det nu blir så, säger Lönnermark.
Anders Wejryd, ärkebiskop. Foto: Pontus Lundahl / Scanpix /Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling bestämmer själva detaljerna kring ceremonin i Storkyrkan - där polisen uppskattar antalet gäster till 1200.

"Fritt att välja"

Hovets informationschef Nina Eldh säger att Victoria och Daniel diskuterar frågan om brudöverlämning med ärkebiskopen som ska förrätta vigseln.
- Det finns en önskan om det här, säger hon och påpekar att vigselförordningen inte reglerar vad som gäller:
- Därför är det fritt att välja hur man ska göra.
Är det klart?
- Jag har sagt att det finns en önskan om att det ska bli så här, säger Nina Eldh.
Ärkebiskopen Anders Wejryd vägrade i går att svara på några frågor om brudöverlämningen.
- Han tycker att det här är en sak mellan brudparet och vigselförrättaren. Det är varje brudpars rätt att ha sitt bröllop i förstaupplaga, säger Ewa Almquist, pressekreterare hos ärkebiskopen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.