Stefan Löfven. Foto: Samuel Unéus
Stefan Löfven.  Foto: Samuel Unéus

Kritikstorm mot Stefan Löfven om invandring

Publicerad

S-ledaren Stefan Löfvens uttalanden om arbetskraftsinvandring i en DN-intervju i dag har skapat en kritikstorm i sociala medier.

Därför publicerade Dagens Nyheter ett längre utdrag ur intervjun med Stefan Löfven:

– Det faktum att regeringen tillsammans med Miljöpartiet har spätt på den här arbetskraftsinvandringen i samma stund som vi har människor här som skulle kunna ta jobbet om de får rätt utbildning. Det är det jag menar är fel.

Artikeln som publicerades i DN på söndagen handlar om Sverigedemokraternas framgångar i opinionsmätningarna.

Stefan Löfven säger att regeringens ekonomiska politik ligger bakom SD:s framgångar.

Och att Miljöpartiets uppgörelse med regeringen om att öka arbetskraftsinvandringen från länder utanför EU bidragit till situationen.

– Det underlättar inte problemet, säger han i den ursprungliga versionen av DN-artikeln.

På mikrobloggen Twitter diskuterade många på söndagen hans uttalanden. Flera tolkade Löfvens svar som att han menade att arbetskraftsinvandringen är för stor.

Åkte mycket taxi

På eftermiddagen publicerade DN ett längre utdrag ur intervjun på nätet.

På DN:s fråga om Miljöpartiets uppgörelse verkligen är fel eftersom det har öppnat upp gränserna mer, svarar Löfven:

– Ja, alltså... När jag var IF Metalls ordförande åkte jag oerhört mycket taxi. Jag åker mindre taxi i rollen som partiordförande. Då träffade jag många civilingenjörer, läkare och andra välutbildade människor som inte kommer in på svensk arbetsmarknad. Att i det läget släppa den reglerade arbetskraftsinvandringen ökade faktiskt antalet människor på arbetsmarknaden med drygt 10 000 personer per år, från en arbetskraftsinvandring på 4 000–5 000 människor per år till 13 000–14 000–15 000 människor. Dessutom har det varit dåligt reglerat hur deras villkor faktiskt ser ut. Det underlättar inte problemet.

"Har ingen majoritet"

Reportern Mats J Larsson frågar då om detta har bidragit till att "SD åkt upp i opinionen på senare tid". Då svarar Löfven:

– Ja, men mitt huvudfokus är att vi ska ha en human, rättssäker flyktingpolitik, en generös sådan. Människor som söker skydd i Sverige ska få det. Men det faktum att regeringen tillsammans med Miljöpartiet har spätt på den här arbetskraftsinvandringen i samma stund som vi har människor här som skulle kunna ta jobbet om de får rätt utbildning. Det är det jag menar är fel.

I den nya versionen av artikeln finns också fågan om Löfven tycker att man borde "stoppa den här arbetskraftsinvandringen" med.

– Nu har vi ingen majoritet i parlamentet för det. Då har vi försökt se till att villkoren för de som kommer hit blir bättre. Men jag tyckte då, och jag tycker fortfarande att det var fel att öppna upp det här. Det har inte varit bra, säger Stefan Löfven till DN.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida