ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Krigsbrottsdömda kroater frias

ANNONS:

FN:s krigsförbrytartribunal i Haag friar den kroatiske generalen Ante Gotovina, som tidigare dömts till 24 års fängelse för krigsbrott i kriget på Balkan i början av 90-talet.

Gotovina ledde den ökända Operation Storm, som var en kroatisk blixtattack mot den serbbefolkade regionen Krajina. På bara fyra dagar på hösten 1995 krossade kroaterna allt motstånd och uppskattningsvis 150 000 serber tvingades fly. Enligt den tidigare domen var det en "kriminell" strategi med syfte att rensa ut serber. En oenig överklagandekammare säger nu att inga krigsbrott begicks, eftersom det inte gick att visa att attacken inte var riktad mot legitima militära mål. Även general Mladen Markac, tidigare polischef, friades.

Betraktas som hjältar

När tribunalens beslut kom hade tusentals kroater samlats på ett torg i huvudstaden Zagreb, där tillkännagivandet visades live på en stor tv-skärm. När det lästes upp utbröt glädjeyra. Den kroatiska pressen talade om att "rättvisan nu har segrat" och regeringen meddelade att den skickar ett av sina flygplan för att hämta hem Gotovina och Markac, som kunde lämna fängelset redan på fredagen.

– Våra generaler är hjältar eftersom de riskerade sina liv för att rädda vårt land och befria folket, sade den 26-åriga studenten Andjela Anic till AFP.

"River upp gamla sår"

I Serbien, där Operation Storm ses som ett tydligt exempel på krigsbrott riktat serber, togs den friande domen emot betydligt kyligare. Ledande politiker talade om att förtroendet för krigsförbrytartribunalen nu är på noll. President Tomislav Nikolic kallade den politisk.

– Domslutet kommer inte bidra till stabiliseringen av situationen i regionen och kommer öppna upp gamla sår, sade Nikolic enligt Reuters.

Ovanligt att fria

Den långdragna rättsprocessen mot de två kroatiska generalerna har pågått i Haag sedan 2008 och har haft en mycket hög profil. Att överklagandekammaren nu kör över den första instansen i ett så pass viktigt mål är ovanligt, enligt Mark Klamberg, doktor i folkrätt vid Stockholms Universitet. Han kallar domslutet för ett styrkebesked.

– Det krävs mod att fria helt och hållet i det läget. Det visar att överklagandeinstansen är beredd att ta tag i brister, säger han till TT.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: