ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Kretskort kan lösa mysteriet

ANNONS:
FAKTA

1) Det stora norska Herculesplanet, som är en del av militärövningen Cold Response som inkluderar omkring 16 000 man, lyfter med destination Kiruna från Evenes i Nordnorge klockan 13.40 torsdagen den 15 mars. Klockan 15.05 slås larm efter att flygledningen i Kiruna tappat kontakten med planet.

2) Med full kraft flög Herculesplanet och den fem personer stora besättningen in i bergskammen på Kebnekaise på omkring 2100 meters höjd över havet. På mindre än en halv sekund demolerades planet - som uppskattningsvis färdades i 300 kilometer i timmen - i en explosion och vrak- och kroppsdelar spreds över ett stort område.

3) Orsaken till olyckan är oklar. Planet flög på låg höjd över fjällen och kan på grund av väderleken ha drabbats av tekniska problem. Men haverikommissionen är förtegen. Kraftig medvind rådde. ” Var det sedan vind i fjällkedjan, så kan det skapa kraftig turbulens som gör att planet får ett kraftigt nedsvep som är svårt att bemästra”, säger flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll.

4) En annan teori är att planet kan ha utsatts för svår isbildning. ”Det ska ju ha varit nederbörd vid olyckstillfället. I sådana fall kan det ha bildats is och styrförmågan kan ha påverkats. Ett annat fenomen är att sensorerna som känner av höjden kan sättas igen. Då luras autopiloten och det kan sänka planet”, säger Hans Kjäll.

Visa merVisa mindre
Tidigare artiklar

Det norska Herculesplanets krasch mot Kebnekaises bergvägg är fortfarande ett mysterium.

Nu sätter utredarna sitt hopp till ett kretskort som hittats vid haveriplatsen.

- Det kan innehålla delar av den information som finns i de svarta lådorna, säger Agne Widholm vid statens haverikommission.

Den 15 mars försvann det norska Herculesplanet spårlöst under en stor militär övning över de svenska fjällen.

Dagen efter hittades misstänkta vrakrester - och senare konstaterades hela besättningen med fyra män och en kvinna omkommit i den våldsamma kraschen.

Sedan olycksdagen har den svenska haverikommissionen sökt svaret på varför planet under den taktiska övningen flög på låg höjd i omkring 300 kilometer i timmen och hur det kunde försvinna från radarn.

Svaret kan finnas i det kretskort som hittades för en vecka sedan och som fortfarande inte har undersökts.

Måste hanteras rätt

- Vi har fortfarande ett kretskort kvar. Men det är väldigt viktigt att vi hanterar det rätt för att inte skada den eventuella information som det kan ha, säger utredaren Agne Widholm.

- Vi är ännu inte säkra på till vilket laboratorium vi ska skicka det. Olika laboratorium är bra på olika saker.

Vad kan finnas på kretskortet?

- Man kan hitta data om flygningen, fart, höjd och kurs. Det kan ha delar av det som finns i svarta lådorna.

Och de svarta lådorna - som registrerar all kommunikation i planet och hur det flygs - är borta.

- I går var det för dåligt väder för att leta efter dem, i dag har det snöat. Det kändes tröstlöst, säger Agne Widholm.

- Men vi står inte och faller med det.

Radarspår

En annan viktig del i haverikommissionens pussel är den provflygning som gjordes lör­dagen för två veckor sedan.

- Med ett norsk plan följde vi det radarspår som vi hade. Vi tittade på planets flygbana och på hur systemen ombord reagerade.

Vad gav det?

- Det gav oss mycket, men jag kan inte kommentera vad. Det ger oss en bra uppfattning om hur flygningen såg ut.

Men varför planet flög på låg höjd under den taktiska övningen vet ingen just nu.

- Vi vet att det var stark västlig vind, väldig medvind, vid tillfället. Vi utreder också väderförhållandena. Men jag kan inte säga så mycket om det för tillfället, säger Widholm.

I morgon kommer vrakdelar att visas upp för media i den hangar i Kiruna där vrak­delarna undersökts. Och under helgen avslutas jakten på flygplansdelar för att återupptas i sommar när snön smält undan.

Carl-Johan Bergman

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: