LYX-SPORTBIL. 26-åringen köpte bilar för över 100 000-tals kronor, bland annat en Porsche 997 turbo, bilen på bilden är inte 26-åringens. 26-åringen som sköts i huvudet saknade inkomster och blev skönstaxerad. Han krävs på 350 000 kronor i obetalda skatter. Foto: Privat
LYX-SPORTBIL. 26-åringen köpte bilar för över 100 000-tals kronor, bland annat en Porsche 997 turbo, bilen på bilden är inte 26-åringens. 26-åringen som sköts i huvudet saknade inkomster och blev skönstaxerad. Han krävs på 350 000 kronor i obetalda skatter. Foto: Privat

Köpte Porsche för en halv miljon kronor

Publicerad

STOCKHOLM/SOLNA. Den skjutne 26-åringen hade ingen inkomst - ändå köpte han en Porsche för en halv miljon kronor, skriver Dagens Nyheter.

Nu kämpar han för sitt liv på sjukhuset.

Samtidigt riskerar de två unga kvinnorna som misstänks för medhjälp till rån att häktas i dag.

- Jag menar att de inte har särskilt mycket alls på henne, säger en av kvinnornas advokat Joel Dahlin till Expressen.

Den skjutne 26-åringen deklarerade inte en enda krona som inkomst för 2011. Trots det har han köpt flera bilar för minst 650 000 kronor, enligt uppgifter från Skatteverket som Dagens Nyheter har tagit del av.

I höstas blev 26-åringen skönstaxerad och han krävs nu på 350 000 kronor i utebliven skatt, enligt DN.

De båda kvinnorna misstänks för medhjälp till det brutala rånet mot en guldbutik i centrala Södertälje i fredags.

Enligt uppgifter till Expressen beskrivs 22-åringen som en nära barndomsvän till de rånmisstänkta männen och har umgåtts tätt med dem, även efter att de drogs in i kriminella kretsar.

Smart och bra i skolan

Kvinnan anses av vänner vara smart och har alltid pluggat hårt och gjort bra ifrån sig i skolan.

Trots sitt umgänge har hon hela tiden varit noga med att hålla sig utanför gängets ljusskygga verksamhet och pluggar nu på högskola.

- Vi blev chockade när vi fick veta, ingen förstår hur hon kan vara inblandad, säger en bekant som berättar att den 22-åriga kvinnan möjligen kan ha känt till rånplanerna i förväg.

- Hon förnekar någon inblandning i det här, säger hennes advokat Joel Dahlin.

Den 21-åriga kvinnan - som är syster till en av de rånmisstänkta männen - kan ha dragits med för att skydda sin bror, enligt tidigare uppgifter till Expressen.

- Jag vill inte uttala mig i sak alls för tillfället, det enda jag säger är att jag har träffat min klient, säger hennes advokat Arvid Danielsson.

Kämpar för sitt liv

Två av de rånmisstänkta männen förnekar brott. Den tredje mannen, 26-åringen, har ännu inte kunnat delges misstankarna. Han kämpade sent i går kväll för sitt liv på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Hans advokat Serpil Güngör berättar att mannens föräldrar och syskon får träffa honom i nuläget. Men det sker under polisbevakning.

- Åklagaren har kommit in med en häktningsframställan som är helt onödig i det här läget, säger hon.

"Väldigt allvarligt brott"

Åklagaren Marie-Louise Pettersson försvarar häktningsframställan.

– Han är misstänkt för ett väldigt allvarligt brott, i nuläget är hans tillstånd allvarligt men jag vet inte hur det kommer se ut i framtiden. Men det är inte något som kommer påverka hans vård i nuläget, säger hon till Expressen.se.

Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare, säger att han kan förstå reaktionen på beslutet om häktning, men att det samtidigt är helt enligt regelverket.

– Jag tror att om man inte är proffs kanske man uppfattar det här som ett illojalt handlande från åklagarens sida, men det är helt enligt regelboken. Han blir häktad i sin frånvaro därför att det krävs bevakning på sjukhuset. Det är samma sak som om en av gärningsmännen hade lyckats fly, då hade den personen begärts häktad i sin utevaro, säger Alhem.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida