ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Konys offer berättar om terrorn

ANNONS:
Tidigare artiklar

Den uppmärksammade dokumentärfilmen om Joseph Kony har mött hård kritik.

Men krigsherrens offer vill inget hellre än att han ställs inför rätta.

- Världen vet att vi har problem, varför kan de bara inte lösa det, säger Raphael, som höggs i huvudet med en yxa av Konys armé, till New York Times.

En 30 minuter lång film som syftar till att den ugandiske krigsherren ska ställas till svars för de grymma brott som han anklagas för har setts av miljontals människor de senaste dagarna.

Joseph Kony är efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen och han misstänks ha kidnappat 30 000 barn de senaste 26 åren och gjort dem till soldater eller sexslavar.

Den uppmärksammade filmen, som har spridits av organisationen Invisible Children, har fått kritik för att vara missvisande, för att antyda att afrikanska länder inte kan lösa sina egna problem utan hjälp från västvärlden och för att vara okritisk mot Ugandas armé.

Intervjuat Konys offer

Men för de som har utsatts för Joseph Konys terror är det viktigaste att han grips så snabbt som möjligt.

Journalisten Lisa Shannon besökte 2010 Demokratiska republiken Kongo och träffade offer för Joseph Konys rebellarmé Herrens motståndsarmé, LRA. Hon skriver nu i New York Times om vittnesmålen hon hörde.

Flera vittnen berättar att den kongolesiska armén blockerade den enda vägen ut ur staden under en attack från LRA så att tusentals civila hindrades från att fly.

"Få bort LRA"

Modeste var en som tvingades stanna och såg sin dotter dö.

– Det är inte rätt. Soldaterna borde vara i frontlinjen och försvara oss. Men soldaterna var längst bak och vi var längst fram när LRA kom. Vår regering bryr sig inte om att folk dödas av LRA, säger han.

Alexander förlorade flera barn och barnbarn och tvingades springa naken genom en skog medan LRA-soldater sköt efter honom.

– Vi behöver inte plasthinkar och kläder. Vi hade ett bra liv tidigare. Få bort LRA, säger han.

Raphael såg en person dödas av LRA och skadades själv allvarligt av en yxa i huvudet.

– Världen vet att vi har problem, varför kan de bara inte lösa det, vädjar han.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: