Klart i natt: Tjeckien väljer Gripen

Publicerad
Uppdaterad
Sent på onsdagskvällen kom beskedet:
Den tjeckiska regeringen väljer Jas 39 Gripen före huvudkonkurrenten, amerikanska F-16.
- Det här känns ju fantastiskt positivt, och det är återigen en bekräftelse på att vi har ett mycket bra system i Gripen, säger Ulf Lindström, presschef på Försvarets materielverk (FMV), till TT. I första hand ska Tjeckien nu hyra 14 plan av den modernaste versionen av Jas 39 Gripen. De ska ersätta landets föråldrade Mig-21-plan. Lindström vill inte uppge vad leasingaffären kan ge i reda pengar. Det beror bland annat på vilket av två alternativ tjeckerna väljer för avtalstiden, fem eller tio år. - Allt sådant får vi ta i de avtalsförhandlingar vi nu ska sätta oss i. Men vinsterna i sig är mera långsiktiga, att fler länder väljer Gripensystemet, och att det nu väljs av ytterligare ett Nato-land, säger Lindström. Utbildning i Sverige De första Gripenplanen ska tas i bruk i april 2005, och det sista i augusti samma år. Tjeckiska piloter och tekniker ska utbildas i Sverige. Kampen om ordern till Tjeckien är stenhård. För ett par år sedan beslutade landet att köpa 24 Gripenplan, i konkurrens med begagnade USA-tillverkade F 16 och F 18-plan från USA, Belgien, Holland och Kanada. Men efter översvämningarna 2002 drog Tjeckien tillbaka ordern, av pengabrist, och USA såg en ny chans att ta ordern från svenskarna. I slutet av oktober i år kom kontringen. Sverige erbjöd hyra av 14 helt nya Gripen av modernaste version, trots att Tjeckien bara bett att få hyra begagnade plan. I början av december rekommenderade en tjeckisk kommitté sin regering att välja Gripen. Hårda lobbykampanjer I slutfasen har lobbykampanjerna varit stenhårda. I mitten av december besökte USA:s handelsminister Donald Evans Prag och pratade för de amerikanska planen. Tidigare hade USA:s ambassadör i Tjeckien varnat landet för att välja Gripen. Konkurrensen har varit hård? - Ja, mycket hård. Och därför känns det ju extra positivt att vi tog hem det, säger Lindström. Var det anbudet i oktober som avgjorde? - Ja, det tror jag, plus att vi har ett bra system. Lindström försäkrar att svenska skattebetalare inte ska stå för en krona. Staten ska ha full kostnadstäckning. Kostnader som tas ut i avtalet med tjeckerna, säger han. Kan påverka affär med Brasilien Också Owe Wagermark, informationsdirektör på Gripen International, är glad. Även han pekar på vikten av att ytterligare ett Nato-land, förutom Ungern, väljer Gripen. Dessutom slåss nu Gripen om en order till brasilianska flygvapnet. - Där ligger de i slutfasen av processen. Och det här bör ge positiva effekter även för den affären, tror Wagermark.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag