ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Klart i natt: Tjeckien väljer Gripen

ANNONS:
FAKTA

Hittills har Sydafrika köpt 28 Gripenplan och Ungern 14 plan.
Den ungerska versionen blir helt Natoanpassad med lufttankningsförmåga och kommunikationssystem som kan kopplas ihop med Natosystem.

Flera länder har varit aktuella på senare år.
Men Polen valde amerikanska F-16, Österrike brittisk-franska Eurofighter och Brasilien föredrog att lägga pengarna på att bekämpa fattigdom.
Saab hoppas dock på nya förhandlingar med Brasilien.

Visa merVisa mindre
Sent på onsdagskvällen kom beskedet:
Den tjeckiska regeringen väljer Jas 39 Gripen före huvudkonkurrenten, amerikanska F-16.
- Det här känns ju fantastiskt positivt, och det är återigen en bekräftelse på att vi har ett mycket bra system i Gripen, säger Ulf Lindström, presschef på Försvarets materielverk (FMV), till TT. I första hand ska Tjeckien nu hyra 14 plan av den modernaste versionen av Jas 39 Gripen. De ska ersätta landets föråldrade Mig-21-plan. Lindström vill inte uppge vad leasingaffären kan ge i reda pengar. Det beror bland annat på vilket av två alternativ tjeckerna väljer för avtalstiden, fem eller tio år. - Allt sådant får vi ta i de avtalsförhandlingar vi nu ska sätta oss i. Men vinsterna i sig är mera långsiktiga, att fler länder väljer Gripensystemet, och att det nu väljs av ytterligare ett Nato-land, säger Lindström. Utbildning i Sverige De första Gripenplanen ska tas i bruk i april 2005, och det sista i augusti samma år. Tjeckiska piloter och tekniker ska utbildas i Sverige. Kampen om ordern till Tjeckien är stenhård. För ett par år sedan beslutade landet att köpa 24 Gripenplan, i konkurrens med begagnade USA-tillverkade F 16 och F 18-plan från USA, Belgien, Holland och Kanada. Men efter översvämningarna 2002 drog Tjeckien tillbaka ordern, av pengabrist, och USA såg en ny chans att ta ordern från svenskarna. I slutet av oktober i år kom kontringen. Sverige erbjöd hyra av 14 helt nya Gripen av modernaste version, trots att Tjeckien bara bett att få hyra begagnade plan. I början av december rekommenderade en tjeckisk kommitté sin regering att välja Gripen. Hårda lobbykampanjer I slutfasen har lobbykampanjerna varit stenhårda. I mitten av december besökte USA:s handelsminister Donald Evans Prag och pratade för de amerikanska planen. Tidigare hade USA:s ambassadör i Tjeckien varnat landet för att välja Gripen. Konkurrensen har varit hård? - Ja, mycket hård. Och därför känns det ju extra positivt att vi tog hem det, säger Lindström. Var det anbudet i oktober som avgjorde? - Ja, det tror jag, plus att vi har ett bra system. Lindström försäkrar att svenska skattebetalare inte ska stå för en krona. Staten ska ha full kostnadstäckning. Kostnader som tas ut i avtalet med tjeckerna, säger han. Kan påverka affär med Brasilien Också Owe Wagermark, informationsdirektör på Gripen International, är glad. Även han pekar på vikten av att ytterligare ett Nato-land, förutom Ungern, väljer Gripen. Dessutom slåss nu Gripen om en order till brasilianska flygvapnet. - Där ligger de i slutfasen av processen. Och det här bör ge positiva effekter även för den affären, tror Wagermark.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: