Enligt nya prognosen når marksprickorna centrala Kiruna mycket tidigare. Foto: David Magnusson / Svd / Scanpix
Enligt nya prognosen når marksprickorna centrala Kiruna mycket tidigare.  Foto: David Magnusson / Svd / Scanpix

Kiruna centrum måste utrymmas om 5-7 år

Publicerad

Kiruna centrum skulle inte utrymmas förrän 2023.

Nu kommer utrymningen tvingas börja fem år tidigare.

Anledningen är att marksprickorna har nått Kiruna centrum betydligt snabbare än väntat.

Gruvföretaget LKAB har ändrat sin prognos om när sprickorna från gruvbrytningen i Kiruna kommer nå Kiruna centrum, uppger SVT Nordnytt.

Enligt den tidigare prognosen skulle Kiruna centrum, som kan vara Kirunas mest tätbefolkade område, inte behöva utrymmas förrän år 2023.

Sprickorna från gruvbrytningen har dock rört sig snabbare än väntat och nu har LKAB kommit med en ny prognos.

Redan om fem till sju år kommer husen som i folkmun kallas för snusdosan, berlinmuren och spottkoppen, att börja utrymmas.

"Prognosen kan justeras"

I dag kallade kommunledningen i Kiruna till ett akut möte med LKAB för att få en bättre uppfattning om situationen.

– Vi har tidigare sagt att prognosen kan justeras och det är det vi har gjort, säger Anders Lindberg, informationschef på LKAB, till SVT Nordnytt.

Bostadsrättsföreningen som äger de berörda husen har inte fått någon information om den nya prognosen.

– Oj, det kommer som en chock, säger Arild Storeide, ordförande för bostadsrättsföreningen Ortdrivaren, till SVT Nordnytt.

"Synd om vi har varit otydliga"

Enligt DN har kommunalrådet Kristina Zakrisson inte heller fått någon information om den tidigarelagda utrymningen.

LKAB ber nu om ursäkt för den bristande kommunikationen.

– Det är synd om vi har varit så otydliga att inte kommunen har uppfattat att det här vid den här tidpunkten som det här området kommer att beröras, säger Göran Olovsson, verksamhetschef vid stadsomvandlingen på LKAB, till DN.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag