Enligt SVT ska Paolo Macchiarini, som när han anställdes var en stjärnrekrytering av Karolinska institutet, ha bedrivit experimentella studier på människor i ryska Krasnodar. Foto: Pressbild
Enligt SVT ska Paolo Macchiarini, som när han anställdes var en stjärnrekrytering av Karolinska institutet, ha bedrivit experimentella studier på människor i ryska Krasnodar.  Foto: Pressbild

KI: "Stämmer det så kan han inte vara kvar"

Publicerad

Historien kring "stjärnkirurgen" Paolo Macchiarini fortsätter att rullas upp.

Efter SVT Dokument inifråns granskning av hans verksamhet är Karolinska institutet upprört.

– Stämmer det så kan han inte vara kvar, säger Anders Hamsten, rektor på Karolinska institutet till SVT.

Enligt SVT ska Paolo Macchiarini, som när han anställdes var en stjärnrekrytering av Karolinska institutet, ha bedrivit experimentella studier på människor i ryska Krasnodar.

En kvinna blev svårt sjuk och avled efter att hon fått en konstgjord luftstrupe inopererad av Macchiarini.

Detta upprör nu Karolinska institutet.

– Stämmer det så kan han inte vara kvar, säger Anders Hamsten, rektor på Karolinska institutet till SVT.

Övertygade både arbetsgivare, forskare och patienter

Expressen har tidigare berättat om hur Paolo Macchiarini övertygade arbetsgivare, läkarkollegor, forskare och patienter gällande de kostgjorda luftstruparna.

Metoden att operera in konstgjorda luftstrupar av plast skulle bli banbrytande. Men i själva verket ska han ha ljugit för en av sina patienter, som senare dog, om att metoden var testad på grisar.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida