ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Kent Ekeroth: "Det är något jag skäms över"

ANNONS:

Kent Ekeroth beväpnar sig med ett järnrör i en film som Expressen tagit del av – och knuffar en flicka in i en bil.

Nu berättar han om skandalkvällen.

– Det som hände den där kvällen borde inte ha hänt. Jag skulle ha lämnat den situationen, säger Kent Ekeroth till TT.

Enligt uppgift till Expressen.se ska Jimmie Åkesson inom kort uttala sig om dagens händelser.

I en intervju med TT förklarar riksdagsledamoten Kent Ekeroth, som sitter i justitieutskottet och som är rättspolitiskt talesperson för Sverigedemokraterna, hur han ser på den ödesdigra kvällen och sin politiska framtid.

– Det som hände den där kvällen borde inte ha hänt. Jag skulle ha lämnat den situationen, säger Ekeroth till TT.

– Det som hände är inget jag är stolt över, det är något som jag skäms över.

Hans timeout innebär att han inte ska framföra partiets åsikter i rättspolitiska frågor. Han vill inte gå in på om han tror att han kan fortsätta som rättspolitisk talesperson efter timeouten eller om han kan sitta kvar i riksdagen.

I filmsekvenserna som Expressen har tagit del av knuffar Kent Ekeroth in en flicka i en bil. Han går också runt med ett järnrör i handen, tillsammans med partikamraterna Erik Almqvist och Christian Westling, under samma kväll i juni för två år sedan.

"Väldigt utsatt position"

Det är Kent Ekeroth som själv håller i kameran under kvällen. Ekeroth förklarar för TT att han filmade eftersom han tidigare hade utsatts för både hot och våld och att han ville kunna visa vad sverigedemokrater kan utsättas för.

– Det har varit en väldigt utsatt position för många av oss, säger han.

Ekeroth förklarar att han plockade upp järnröret för att han kände sig hotad av den berusade personen som uppgett sig vara grovt kriminell.

På väg bort från bråket tar de tre Sverigedemokraterna upp järn- eller aluminiumrör.

"Släpper det efter några sekunder"

– Vi vet inte i fall de följer efter oss och vi undrar vad som kommer att hända. Jag håller bara röret några sekunder och sedan släpper jag det. Jag kände mig hotad vid det tillfället av en sådan grovt kriminell som han sade sig vara, säger Ekeroth.

– Skulle det ha varit i dag hade jag gjort ett annat val. Jag hade fortsatt springa ifrån honom.

TT: Vad hade du tänkt göra med järnröret?

– Antagligen skulle jag inte ha gjort någonting. Jag höll det bara några sekunder och sedan sprang jag i väg. Ibland försöker man agera lite tuffare än vad man är när man är i pressade situationer.

TT: Skulle de kunna slå med ett järnrör mot en människa?

– Nej, det är det jag inte tror. Det var därför jag höll i det några sekunder och beslöt att vi springer i stället, säger Ekeroth.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: