ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Här förs den stupade soldaten Kenneth Wallins kista till flygplanet i Mazar-i-Sharif som ska ta den hem till Sverige. Foto: Sandra Calligaro
Här förs den stupade soldaten Kenneth Wallins kista till flygplanet i Mazar-i-Sharif som ska ta den hem till Sverige. Foto: Sandra Calligaro

Kenneths pappa: Vi är lättade

ANNONS:
FAKTA

KENNETH WALLIN, 22, FRÅN STOCKHOLM


* Död i Afghanistan i lördags, den 16 oktober. Han färdades i en pansarterrängbil som körde på en hemmagjord sprängladdning väster om Mazar-i-Sharif. Kenneth var i Afghanistan för andra gången. Han var en omtyckt vagnchef i den svenska truppen och brann för att hjälpa speciellt kvinnor och barn som hade det svårt
i Afghanistan.

MAN, 29, FRÅN MEDELPAD


* Skadades i Afghanistan i måndags när han deltog i en fordonspatrull väster om staden Aibak. När attacken inträffade hade han stigit ur sitt fordon. Han fick splitterskador i vänster underben och hans skador bedöms som allvarliga. Han har opererats och tillståndet är nu stabilt. 29-åringen är en erfaren soldat som tidigare
tjänstgjort både i Kosovo och Afghanistan.

MAN, 26, GÖTEBORGSTRAKTEN


* Blev attackerad väster om staden Aibak där han gjorde en fordonspatrull. En grupp på 10–15 män öppnade eld när han stigit ur sittfordon. Han fick mycket allvarliga skador när en kula slog sönder hans benpipor och han förlorade mycket blod. Enligt uppgifter till Expressen tvingades läkarna att amputera
hans vänstra ben.

Visa merVisa mindre
Läs mer
Visa flerVisa färre
I går kom Kenneth Wallin hem.
Vid en känslofylld ceremoni på Ärna flygplats togs hans kista emot av familjen, vännerna och Försvarsmakten.
I dag återvänder troligtvis också de skadade soldaterna tillbaka till Sverige.
Kvällen var kylig men regnet gav till slut med sig. När Hercules-planet med Kenneth Wallins kvarlevor landade på ett mörkt Ärna flygplats utanför Uppsala i går kväll stod familjen där för att ta emot honom. De var bland de första på plats – men ganska snart mötte Kenneths vänner och representanter från Försvarsmakten upp.
– Vi är lättade över att han kommer hem, men också också väldigt ledsna och undrar vad som ska ske nu, säger Kenneths pappa Johnny Wallin.
Efter det att Överbefälhavare Sverker Göranson medaljerat den stupade sergeanten postumt med Försvarsmaktens förtjänstmedalj i guld med svärd lades också hans basker, bajonett och ett foto av honom, taget i Afghanistan, på kistan.

Överste tagen av ceremonin

Överste Olof Granander, tidigare chef för Afghanistanstyrkans och hemförbandschef för Kenneth Wallin, var tagen av ceremonin:
– Det kommer fram massor med känslor, massor. Samma känslor som vid en begravning. Man får tårar i ögonen, tänker och stirrar ut med tomma blicken. Det är lätt att samlas kring och känna samhörighet med andra.
– Det var en värdig ceremoni och framförallt får de anhöriga en möjlighet att, tillsammans med Försvarsmakten, välkomna Kenneth hem, säger Olof Granander.
I dag återvänder troligtvis också de två svenskar som skadades i måndags vid ett rutinuppdrag. Ett specialutrustat ambulansplan flög i går från Sverige till Afghanistan för att hämta dem. Ombord finns specialistutbildade läkare och annan sjukvårdspersonal som i dag ska undersöka de båda skadade soldaterna och flyga hem med dem om deras tillstånd är tillräckligt stabilt.
För 29-åringen från Medelpad verkar det i nuläget inte finnas några hinder för hemtransporten. Han har fått splitterskador i underbenet och blivit opererad.
– Vi har inte kunnat prata med honom än, han hålls nog neddrogad på grund av smärtorna. Men enligt planen ska han komma hem i morgon, säger 29-åringens bror.

Vaknade upp i går

26-åringen från Göteborg, som fick mycket svåra skador efter attacken, vaknade upp i går och fick ringa hem.
– Det var underbart att få höra hans röst, säger hans pappa.
En mer noggrann undersökning ska göras innan 26-åringen kan få
klartecken att följa med ambulansflyget hem.
– Enligt uppgift ska de försöka ta hem honom också, säger hans pappa som
i går fick ett snabbt telefonsamtal från sonen.
– Jag har pratat med honom en kort sekvens. Det kändes underbart att få höra hans röst. Nu är det prio att få hem honom, säger pappan.
26-åringen fick mycket svåra skador i vänster ben – och läkarna tvingades amputera det, enligt upppgifter till Expressen.
För honom väntar en lång tids rehabilitering.
En bekant till 26-åringen berättar för Expressen att han alltid varit en mycket aktiv person som både tränat mycket, kört motorcykel och som älskat att åka snowboard.
– Men jag tror att han kommer fixa det ändå, han är en stark kille, säger vännen.

Tillståndet nu stabilt

Försvaret gick i går ut med information om att 26-åringens tillstånd nu bedöms vara stabilt – trots de svåra skadorna.
– Sjukvårdspersonalen som flugit ner ska göra bedömningen om de är tillräckligt stabila för att flygas hem. Preliminärt kommer de att landa vid 16.30 på Ärna flygplats utanför Uppsala, säger Lena Parkvall, informatör vid försvarsmakten.
När de landat kommer ambulanser att föra dem direkt till Akademiska sjukhuset i Uppsala för vidare vård. Det kommer inte vara något officiellt mottagande, men deras anhöriga kommer att möta upp.
De båda skadade soldaterna har stor erfarenhet av utlandstjänstgöring.
29-åringen från Medelpad har tidigare varit både i Kosovo och Afghanistan.
– Han brinner för det här. Han tycker det är så viktigt att få vara med och göra skillnad, säger 29-åringens bror.
Även 26-åringen från Göteborgstrakten har varit iväg flera på flera uppdrag utomlands.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: