Socialdemokraternas nya toppnamn Karin Wanngård fick kritik för sitt uttalande om "skitjobb". Foto: Gunnar Lundmark / Svd / Scanpix
Socialdemokraternas nya toppnamn Karin Wanngård fick kritik för sitt uttalande om "skitjobb". Foto: Gunnar Lundmark / Svd / Scanpix

Karin Wanngård får kritik för uttalande

Publicerad
Uppdaterad
Socialdemokraternas nya toppnamn i Stockholm hamnade direkt i klistret.
Med uttalandet i Dagens Nyheter att unga inte ska behöva ta skitjobb fick Karin Wanngård en hel säljarkår mot sig.
- Jag blev förskräckt, säger Ewa Samuelsson, KD, till Expressen.se.
På måndagen presenterades Karin Wanngård som kandidat till nytt finansborgarråd i Stockholm efter Carin Jämtin.
Och hon hamnade i hetluften direkt.
I intervju med Dagens Nyheter på tisdagen förklarade hon vilken linje hon ville driva hårdast.
– Unga ska inte tvingas ta och lånas in i skitjobb, som att vara säljare och arbeta på provision, sa Karin Wanngård till DN.

"Blev förskräckt"

Uttalandet om "skitjobb" sågs som en sågning av en hel yrkeskår, och från allianshåll reagerade man direkt.
– Jag blev förskräckt, speciellt när det kommer från Socialdemokraterna som vill kalla sig ett arbetarparti. I ett samhälle behövs alla jobb, och vem är jag att avgöra vad som är ett skitjobb, säger Ewa Samuelsson, KD, biträdande socialborgarråd och gruppledare för kristdemokraterna i Stockholms stadshus.
Hon fortsätter:
– Alla jobb måste göras och många av oss har börjat någonstans.

Förklarar sig

Karin Wanngård får via sin pressekreterare Christian Scharf förklara sig.
– Hon menar arbetsvillkor snarare än arbete. Det finns en del av arbetsmarknaden i dag som ger dåliga villkor, och det är det hon syftar på.
– Till exempel kan det vara svårt för telefonförsäljare att nå upp till en vettig lön med den provision man får. Och i Stockholm, där man skurit ned på Komvuxutbildningar, kan unga tvingas ta ett kortvarigt jobb med inte så bra villkor, säger Christian Scharf till Expressen.se.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida