Foto: Cornelia Nordström
 Foto: Cornelia Nordström

Kan du slå Marcus Birro?

Publicerad
Uppdaterad
Är du bättre än Marcus Birro?
Författaren lyckades pricka in 17 av 20 rätt på högskoleprovets orddel.
- Jag är grymt besviken, jag kan bara skylla på att Milan vann över Roma, säger Birro.
Vad betyder seraf, stomi och axiom? Vet du det har du chans att slå Marcus Birro på högskoleprovets orddel.
Expressenkrönikören och författaren var modig nog att göra provet offentligt. Men han säger att han är grymt besviken på sitt resultat.
- Jag jobbar ju med ord hela dagarna. Jag tycker det var ganska svårt, jag gjorde det snabbt men det är väl ungefär som på riktigt så det kan man ju inte skylla på.
Var ligger skamgränsen då?
- För oss som jobbar med att skriva varje dag så ligger den väl på 17-18, så jag är farligt nära. Om man inte jobbar med ord tycker jag att man ska vara glad om man får över 14-15.

Testa dig själv på frågorna!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag