Shona och hennes unge Pili tvingades att avlivas. Nu kräver djurparken miljonersättning för de båda elefanterna. Detta är dock två andra elefanter på Borås djurpark. Foto: Tommy Holl
Shona och hennes unge Pili tvingades att avlivas. Nu kräver djurparken miljonersättning för de båda elefanterna. Detta är dock två andra elefanter på Borås djurpark. Foto: Tommy Holl

Kämpar vidare om dyra elefanter

Publicerad
BORÅS. Jordbruksverket beslöt att Shona och hennes unge Pili skulle avlivas. Nu kräver Borås djurpark ersättning för de båda elefanterna.
Summan: 1,8 miljoner kronor.
Elefanten Shona och hennes unge Pili tvingades att avlivas i december 2002. Anledningen var att de bar på en tbc-smitta.


Kämpat länge

Borås djurpark har sedan dess kämpat för att få ersättning för de avlivade djuren.
Viss ersättning har djurparken fått, men inte så mycket som man begärt från början. Hela skadeståndskravet var från början 2,5 miljoner kronor. Men Borås djurpark, som nu anlitat stadsjuristen Lars-Olof Danielsson, kräver nu 1,8 miljoner kronor för de båda elefanterna.

En halv miljon för varje

I ersättningen ligger bland annat det inkomstbortfall djurparken fått för de båda djuren, som är en stor attraktion. Varje elefant anses vara värd en halv miljon.
Djurparken har tidigare fått nej av länsrätten, men hoppas nu på Kammarrätten.
Tobias Sandblom
Tobias Sandblom

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag