ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Expressens K-G Bergström. Foto: Ylwa Yngvesson
Expressens K-G Bergström. Foto: Ylwa Yngvesson

K-G Bergström: SD:s framgångar äventyras

ANNONS:
Läs mer

För Sverigedemokraterna kunde den nya skandalen knappast komma mer olägligt. Partiet har under hösten i flera mätningar blivit tredje största parti.

Partiledaren har försökt öka partiets salongsfähighet genom nolltolerans mot rasistiska uttalanden.

Sverigedemokraterna hade dessutom lyckats rekrytera en proffsig ekonomisk talesman efter fiaskot med Johnny Skalin.

Alla de här framgångarna riskerar nu att äventyras. Det är tveksamt om SD, i varje fall den närmaste tiden, kan förbli tredje största parti. Partiledarens nolltolernas mot rasism har inte mycket trovärdighet, när det visar sig att de attityderna fanns, och förmodligen finns, till och med i hans närmaste omgivning. Och partiets finansministerkandidat, Erik Almqvist, ja han är ju redan historia.

För varje annat riksdagsparti skulle en skandal av den dignitet som Expressen avslöjat ha varit förödande. Det skulle ha lett till dramatiska opinionsras. Det finns inte skäl att räkna med det när det gäller SD. Visst lär partiet skadas. Men kärnan i partiet torde knappast uppröras. De har ju valt Sverigedemokraterna, därför att de sympatiserar med partiets invandrarpolitik.

Däremot borde det bli svårare att attrahera vanliga missnöjesväljare som knappast vill identifieras med ett parti med rasiststämpel.

Sverigedemokraterna har ändå mitt i allt lite tur med timingen. Det är uppenbart att Sverige går in i en allvarlig ekonomisk kris. Såndana gynnar nästan alltid högerpopulistiska partier.

Men det är för tidigt att uttala sig tvärsäkert om effekterna.

Vad händer med den andre riksdagsledamoten, Kent Ekeroth som var med Almqvist under bråket? Och kommer partiet att utesluta Erik Almqvist?

Det borde vara självklart med tanke på nolltoleransen, men är inte givet eftersom Almqvist anses stå partiledaren nära. En uteslutning skulle också innebära att den före detta ekonomiske talesmannen blir utan försörjning, eftersom han sagt sig inte vilja bli politisk vilde i riksdagen. Redan vanliga riksdagsledamöter anser sig ha svårt att skaffa likvärdiga jobb. För sverigedemokratiska före detta parlamentariker lär det vara ännu svårare.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: