ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Ylwa Yngvesson
Foto: Ylwa Yngvesson

K-G Bergström: SD har inte fattat allvaret

ANNONS:

Timeout i två dagar visar att Sverigedemokraternas ledning och Kent Ekeroth själv inte fattat allvaret i Expressens avslöjanden. För det är enligt partiets pressekreterare bara under resten av den här veckan Ekeroth har ställt in sina engagemang. Sen får man se.

Som politisk gest torde det tillhöra de fjuttigaste. Om verkligen Jimmie Åkesson menar något med sin så kallade nolltolerans mot olämpligt beteende, måste han se till att partistyrelsen utesluter både Erik Almqvist och Kent Ekeroth. Det förefaller inte särskilt troligt att det kommer att ske. Inte bara för att de två tillhör hans närmaste bundsförvanter. Snarare lär det handla om bristande krisinsikt. De många reaktioner som jag har fått efter Expressen-scoopet och andra reaktioner på sociala medier, tyder på att SD-anhängarna snarast försvarar deras beteende. Det skulle förmodligen leda till öppen revolt i partiet om de utesluts. Problemet är sannolikt att de allra flesta i partiet använt samma rasistiska språkbruk eller åtminstone inte finner rasistiska uttryck som anstötliga.

 

Det finns och har funnits åtskilliga högerpopulistiska eller högerextrema partier. Sverigedemokraterna skiljer sig i huvudsak från de tidigare nordiska varianterna. Fremskrittspartiet i Norge uppstod som en protest mot norsk alkoholpolitik. Dansk Folkepartis föregångare Mogens Glistrups parti var ett allmänt missnöjesparti. Ny demokrati likaså. Visst har alla tre partierna varit kritiska mot för stor invandring. Men Ian och Berts parti var inte det enfrågeparti som SD länge varit. För dem var det lika angeläget att bekämpa övernitiska lapplisor som invandringen. Sverigedemokraterna är däremot ett parti med bruna rötter och med i huvudsak en profilfråga. Visst har partiet försökt bredda sig, men fortfarande dominerar motståndet mot en generös invandringspolitik.

 

Jimmie Åkesson har en mycket otacksam uppgift. Han har försökt bekämpa de värsta avarterna. Men det är mest lokalpolitiker som har drabbats av hans bannbullor. Han hade inget annat val än att avsätta Almqvist. Annars skulle ju kampanjen om nolltolerans bara ha framstått som löjeväckande. Men den kommer att sakna trovärdighet så länge Almqvist och Ekeroth är kvar i riksdagen och i partiet.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: