ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Nasa / Barcroft Usa
Foto: Nasa / Barcroft Usa

Jorden kommer darra i krock med svart hål

ANNONS:
Tidigare artiklar

Jorden kommer inte att gå under om den kolliderar med ett svart hål.

I alla fall inte om det rör sig om ett av de små hål som tros ha skapats strax efter Big Bang.

Men världen kommer att darra som vid en mindre jordbävning.

Forskarna tror att det finns en mängd små primordiala svarta hål i rymden – så små att de inte går att upptäcka från jorden.

Primordiala svarta hål – om de nu existerar – bildades omedelbart efter Big Bang när materien var mycket tät, till skillnad från "vanliga" svarta hål som uppstår när stora stjärnor kollapsar.

Mindre än en atomkärna

Nu har forskare vid Princeton University, enligt The Astrophysical Journal, gjort datorsimuleringar för att se vad som skulle hända om ett litet primordialt svart hål kolliderade med jorden, uppger sciencemag.org.

Men det verkar inte vara någon större fara på taket.

Hålet kommer att vara mindre än en atomkärna och passerar troligen igenom jorden på omkring en minut, med en hastighet på flera hundra kilometer per sekund.

Litenheten till trots, så kommer en jordbävningsliknande rörelse i storleksordningen av en fyra på Richter-skalan att uppstå när det hålet tränger ut på andra sidan jorden. Och dess vikt kommer att vara minst flera miljarder ton, skriver TT.

Händer mycket sällan

Ett större primordialt svart hål skulle orsaka en större skakning – men de tros vara mycket mer sällsynta.

Risken för att jorden ska kollidera med ett primordialt svart hål är dock inte så stor – troligen går det några miljoner år emellan krockarna.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: