ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Jorden går inte under om 25 år

ANNONS:
Hotet från asteroiden 2004 MN4 är avfärdat den kommer inte att träffa jorden om 25 år, meddelar den amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa efter fortsatta studier av den potentiellt dödsbringande rymdklumpen.
Det var kring jul Nasa utfärdade en synnerligen hård klappvarning: risken att den nyupptäckta asteroiden skulle slå ned på jorden om drygt 24 år var i stigande, och beräknades i slutet av julhelgen till 1 på 37. Till råga på allt skulle nedslagsdatumet i april år 2029 vara fredagen den 13. Men sedan 2004 MN4:s bana nu beräknats mer exakt blåses faran över. På Nasas internetplats framgår att asteroiden kommer att susa förbi långt innanför månens omloppsbana, men ändå på tryggt avstånd från jorden. "Osäkerheterna... har minskat så mycket att ingen av objektets möjliga banor kan träffa jorden (eller månen) 2029", skriver Nasa.

50 Globen

2004 MN4 utmärker sig ändå som en milstolpe i rymdhotens historia, eftersom den nyupptäckta himlakroppen blev den första att klassas som en fyra på Torinoskalan. Hotnivå fyra innebär att nedslaget kan "utlösa regional förödelse", och är den högsta siffran som registrerats sedan den tiogradiga skalan togs fram för ett decennium sedan. Rymdbumlingen uppges ha en diameter på ungefär 400 meter. Om den är någorlunda rund innebär det att nästan 50 Globen skulle rymmas i den. Den storleken innebär också att skadorna vid ett nedslag på jorden skulle bli större än vid det berömda kometnedslaget i Sibirien 1908.

600 Hiroshima

Då knäcktes samtliga träd inom ett område på hundratals kvadratkilometer som tändstickor. De oerhörda krafter som släpptes loss motsvarar 600 Hiroshimabomber. Kanske är 2004 MN4 fortfarande ute efter oss. Den har många chanser, eftersom dess varv runt solen bara tar 323 jorddygn. Men ingen i dag levande människa behöver oroa sig: "Inga närkontakter med jorden under det 21:a århundradet ger anledning till oro", förklarar Nasa efter studierna av asteroidens framtida rörelser.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: