ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Lisa Svanlund. Foto: Cornelia Nordström
Lisa Svanlund. Foto: Cornelia Nordström

Jan Svanlunds dotter: "Pappa var jätterädd"

ANNONS:
FAKTA

Här bukopererades Jan Svanlund den 14 mars. Han drabbades av andningsstillestånd och blodtrycksfall.
Svanlund genomgick en datortomografi dagen efter bukoperationen. Man hittade en propp i hjärnan.
Under flygresan till Stockholm fick Jan Svanlund en stor blödning i hjärnan. Han opererades på natten men avled några dagar senare av sviterna från hjärnblödningen och den långvariga syrebristen.

Visa merVisa mindre
Tv-profilen Jan Svanlund avled natten till förra lördagen på Karolinska sjukhuset i Solna efter en misslyckad bukoperation som utfördes på Carlanderska sjukhuset i Göteborg.
Dottern Lisa Svanlund berättar i dag för Expressen om varför hon anmält både Carlanderska sjukhuset och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.
- Egentligen skulle jag bara vilja sörja, men jag gör det här för pappas skull. Han ville att jag skulle fotografera och dokumentera allt. Så här ska ingen behöva bli behandlad, säger Lisa Svanlund. Pappa förstod att något gått snett.

Valde att opereras i Göteborg

Jan Svanlund reste till Göteborg för att genomgå en planerad bukoperation den 14 mars på Carlanderska sjukhuset.
- Pappa var ju en känd person och valde att göra operationen i Göteborg för anonymitetens skull och för att läkarna var bra, säger Lisa Svanlund.
Operationen skulle ta cirka en och en halv timme och sen skulle han ringa till Lisa - så hade man bestämt. Men samtalet som skulle komma vid ett, tvåtiden på eftermiddagen kom aldrig.
Lisa Svanlund berättar att hon blev alltmer nervös när inga samtal kom.
- Vid niotiden på kvällen ringde jag och blev kopplad till uppvaket där en manlig sköterska berättade att pappa varit svår att väcka och att han kanske hade fått för mycket narkos, säger Lisa Svanlund.
- Han berättade också att pappa hade fått blodtrycksfall och drabbats av andningsstillestånd. Men trots det hade ingen ringt till oss och berättat.
Dagen därpå tog Lisa Svanlund första morgontåget från Stockholm till Göteborg.
- När jag satt på tåget berättade man att pappa var på väg till Sahlgrenska sjukhuset för att göra en datortomografi så jag åkte direkt dit.
- När jag kom till akuten låg pappa på en bår i korridoren och ingen personal fanns i närheten. Men han grät ändå av lycka när han fick se mig. Jag märkte att han sluddrade och hade bortfall i vänstersidan, men han var trots allt klar i huvudet, berättar Lisa Svanlund.
En neurokirurg på Sahlgrenska berättade att Jan Svanlund hade fått en propp i hjärnan, men att han hade burit på denna en tid - det kunde han se på datortomografin.
"Nu ska vi se till att du inte får fler". "Sen är det nog bäst att du nu åker hem till ditt eget landsting igen", sa läkaren till pappa, berättar Lisa Svanlund.

"Han hade mycket ont"

JAN SVANLUND BLEV 69 ÅR GAMMAL. Lisa Svanlund är både upprörd och oerhört besviken över den behandling som hennes pappa fick på sjukhusen i Göteborg. "Så här ska ingen behöva bli behandlad", säger hon till Expressen. Foto: CARL-JOHAN SÖDER/SVTHon berättar att de chockades av den stora nonchalans de möttes av.
- Pappa hade heller inte fått någon vätska eller mat och ingen värkmedicin trots att han hade mycket ont efter operationen.
Trots det transporterades Jan Svanlund tillbaka till Carlanderska sjukhuset igen samma dag.
- Jag såg hur dålig pappa var och tyckte att det var helt tokigt att han skulle behöva transporteras igen, säger Lisa Svanlund. Men jag följde med i ambulansen.
Dagen därpå bestämde man att Jan Svanlund skulle transporteras med flyg från Carlanderska sjukhuset till Karolinska universitetssjukhuset i Solna.
- Det kändes totalt fel. Pappa hade opererats och fått en hjärnblödning och nu skulle man flyga honom till Stockholm, säger Lisa Svanlund.
När Jan Svanlund kom fram till Karolinska var han mycket sämre, berättar Lisa. Han hade fått en stor hjärnblödning på flyget.
På Karolinska sjukhuset satte man in alla resurser och Jan Svanlund opererades på natten.
- Dagens därpå ringde läkaren mig och berättade att operationen gått bra, men poängterade att de närmaste dygnen kunde vara kritiska, säger Lisa Svanlund.
- Pappa var oerhört vältränad och hjärtat var starkt, säger hon. Men trots läkarnas insatser avled Jan i sviterna av hjärnblödningen och den långvariga syrebristen några dagar senare.
Lisa Svanlund är både upprörd och oerhört besviken över den behandling som hennes pappa fick i Göteborg.
- Han slussades fram och tillbaka trots att han var nyopererad och hade fått en hjärnblödning. Och vem tog beslutet att han skulle flygas till Stockholm? frågar hon sig.
Lisa Svanlund och hennes syster har gjort flera anmälningar både till Carlanderska och Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och till Socialstyrelsen.
I tisdags skrev hon dessutom ett skarpt formulerat brev till Sahlgrenska sjukhuset där hon påpekade att nonchalans och felaktig bedömning kan ha kostat pappan livet.
- Det här handlar om att han ska få upprättelse, han ville att jag skulle dokumentera det som hände. Och förhoppningsvis kan det här kanske komma till nytta för andra människor som felbehandlas i vården, säger Lisa Svanlund.

"Han var en kämpe"

Hon säger att hon bara har positiva minnen av sin pappa.
- Han var en kämpe och en riktig tävlingsmänniska men samtidigt var han en lugn person utom när det kom till just tävlandet, säger hon.
Lisa Svanlund berättar att han precis hade köpt en tävlingscykel och tränade inför Vätternrundan.
- Vi i familjen kommer nu i stället att ställa upp och cykla i stället. Det gör vi till hans ära - och i namnet Team Svanlund.
Carlanderska sjukhuset har påbörjat en utredning uppger sjukhuschefen Staffan Cavefors.
- Det gör vi alltid i samband med att en patient har avlidit i anslutning till en operation.
- Och det tycker jag är bra om man känner att det finns ett ifrågasättande kring hela processen.
Mats Tullberg, chefsläkare Sahlgrenska universitetssjukhuset, hänvisar till sekretessen.
- Men jag kan säga att vi naturligtvis kommer att ta den här anmälan på allvar.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: