ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Jan Guillou. Foto: Leif R Jansson / Scanpix
Jan Guillou. Foto: Leif R Jansson / Scanpix

Jan Guillou: Har likheter med IB

ANNONS:
Läs mer
Den amerikanska spionhärvan i Norge har spridit sig till Danmark.
Författaren Jan Guillou tror att USA bedriver samma verksamhet i Sverige - och tycker att verksamheten har likheter med IB.
- Ja, att det är okontrollerad verksamhet som inte står under något demokratiskt inflytande, säger han.
I går avslöjade Norska TV2 att den amerikanska ambassaden i Oslo har övervakat misstänkta personer med hjälp av före detta norska poliser.
En verksamhet som norska myndigheter inte kände till.
I dag avslöjar en källa i danska TV2 att samma övervakning ska ha utförts av amerikanska myndigheter i Danmark.

"Naturligtvis fullt möjligt"

Författaren Jan Guillou avslöjade på sjuttiotalet den svenska spionorganisationen Informationsbyrån, IB. Enligt honom finns det likheter mellan dessa verksamheter, och han tror att det är möjligt att USA:s ambassad övervakar folk i Sverige också.
- Ja, det är naturligtvis fullt möjligt eftersom Norge och Sverige är väldigt likartade länder, säger han till Expressen.se.
- Om det sker i Norge så är ju inte den amerikanska inställningen att det bara är norrmän som måste bevakas. Utan då sker det systematiskt i hela världen. Annars är det ingen mening med det.
Enligt Guillou så har den amerikanska säkerhetstjänsten växt utom kontroll sedan den 11 september. Och han är säker på vilka det är som amerikanerna spionerar på.
- Muslimer och personer som känner muslimer. Kommunister och sådana där finns inte längre. Vad USA bedriver i Norge är rent juridiskt inget annat än spioneri, säger han.

Försöker få fram information

Justitieminister Beatrice Ask meddelar via sin pressekreterare att Säpo arbetar med att få fram information om det finns frågetecken kring amerikanska ambassadens Amerikanska ambassaden i Stockholm. Foto: Bertil Ericson / Scanpixverksamhet i Stockholm.
Patrik Peter, presstalesman Säpo, vill inte uttala sig specifikt om de norska misstankarna mot den amerikanska ambassaden i Sverige, men uttalar sig generellt i TV4 Nyheterna om samarbetet med ambassaderna.
– Det beror på vilka omständigheter det är, när det gäller skyddsåtgärder som gäller området runt ambassader. Oavsett om det är USA eller andra ambassader så har vi ett samarbete med de länderna. Men hur de organiserar sitt arbete får ni fråga dem om. Vi förutsätter att de följer svensk lag.

"Allvarliga påståenden"

Enligt den norska tidningen Dagbladet kände Oslopolisen till övervakningen men förstod inte omfattningen.
- Detta slår tillbaka på oss och är något vi gärna skulle vara utan, säger en högt placerad poliskälla till tidningen.
Statsminister Jens Stoltenberg var inte informerad om vad som föregick.
Han ska nu utreda vem som egentligen visste vad.
- Det är väldigt allvarliga påståenden och kan vara ett brott mot norsk lag, säger Stoltenberg till Dagbladet.
I Danmark uppger en källa för danska TV2 att minst 14 personer i hemlighet har övervakat folk som rör sig runt den amerikanska ambassaden.
Verksamheten är olaglig i Danmark om den inte godkänns av danska myndigheter. Den danska justitieministern, Lars Barfoed, skriver enligt TT i ett pressmeddelande att han inte kände till att den amerikanska ambassaden bedrivit olovliga verksamheter.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: