ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Familjens hund Tyson dödades i vargattacken. Foto: Mikael Aksamit
Familjens hund Tyson dödades i vargattacken. Foto: Mikael Aksamit

Jägarnas riksförbund: "Självklart med skyddsjakt"

ANNONS:
Tidigare artiklar
De vargar som i söndags dödade en hund och morrade mot en kvinna med barnvagn, går fortfarande lösa.
En eventuell skyddsjakt är långt borta.
- I det här anser jag att det är självklart med skyddsjakt, säger Solweig Larsson på Jägarnas Riksförbund.
I måndags blev Ewa, hennes ettåriga dotter och hennes hund attackerad av två vargar. Den ena vargen bet ihjäl hunden Tajson. Men någon skyddsjakt på vargarna är inte planerad i nuläget.
– Nu gör vi inget ytterligare. Det är inte vi som har initiativrätt i den frågan, säger Hanna Dittrich Söderman på länsstyrelsen i Stockholm.

Krävs ansökan

För att det ska bli skyddsjakt måste det komma in en ansökan från de drabbade till naturvårdsverket. Sedan ska den behandlas och därefter kommer ett beslut. Men naturvårdsverket har inte fått in någon ansökan.
Polisen kan besluta om att avliva djur som orsakat avsevärd skada eller uppvisat ett beteende som är uppenbart farligt för människor. Och Jägarnas Riksförbund tycker att polisen borde ta ett sådant beslut.
– Polisen kan ju ta beslut om att skjuta allmänfarliga djur. Det tycker vi att de ska göra – för tyvärr kommer det hända igen annars, säger Lars Kallin, viltvårdskonsult på Jägarnas Riksförbund.

Kommer inte avlivas

– Nu måste man agera omgående när det gäller vargar som rör sig utan rädsla för människor. Sådana vargar måste avlivas omgående helt i enlighet med vår rovdjurspolicy, säger Solweig Larsson, ordförande, i ett pressmeddelande.
På Norrtäljepolisen meddelar inspektör Stefan Lindberg att de inte kommer att avliva vargarna.
– Någon omedelbar fara har det inte varit fråga om. I helgen tog de ett beslut att inte avliva dem.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: