Lever under hot. Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni skyddas av Säpo dygnet runt, enligt brittiska tidningen Times. Foto: MARTIN KARLGREN
Lever under hot. Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni skyddas av Säpo dygnet runt, enligt brittiska tidningen Times. Foto: MARTIN KARLGREN

"Jag tänker inte skrämmas till tystnad"

Publicerad
LONDON. Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni lever under dödshot och skyddas av Säpo dygnet runt, enligt brittiska Times.
- Jag tänker inte skrämmas till tystnad, säger Nyamko Sabuni till tidningen.
Sveriges integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni, 38, får stor uppmärksamhet i den brittiska tidningen.
Times uppmärksammar bland annat Nyamko Sabunis kontroversiella förslag om 15-årsgräns för huvudduk och obligatoriska gyntester för högstadieflickor.
Under rubriken ”Ung, svart, svensk – ministern för kontroverser” skriver man också om dödshoten mot Nyamko Sabuni som lett till att hon skyddas dygnet runt av Säpo.

”Det är oacceptabelt”

Times berättar även om kritiken från muslimska organisationer.
– Arrangerade äktenskap är inget som islam rekommenderar, säger Sabuni till Times.
– Inte heller könsstympning. Många människor säger att det är vår tradition, vår religion. Men det är oacceptabelt, oavsett orsaken. Jag tänker inte skrämmas till tystnad. Jag kommer aldrig att acceptera att kvinnor och flickor förtrycks i religioners namn.
Integrations- och jämställdhetsministern vill att resten av Europa ska anpassa sig till Sveriges asylpolitik.

”Gör som vi”

Times berättar för sina läsare att Sverige tagit emot fler asylsökande från Irak än något annat land i Europa.
– De kommer till Sverige för att de vet att vi har en positiv policy. Vi skulle hellre se att EU började göra som vi än att vi måste göra som dem, säger Sabuni till Times.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag