"Jag känner mig pantad"

Publicerad
Uppdaterad
När Ebba Witt-Brattström berättade om sina tidigare erfarenheter för det unga medlemmarna inom Fi stönade de djupt.
- Jag kände mig som en vidrig gammal stöt, säger hon indignerat.
Nu talar Ebba Witt-Brattström ut i en öppenhjärtig intervju med Dagens Nyheter om den hårda tiden med Feministiskt initiativ, Fi. Ebba Witt-Brattström anser att ledande personer inom Fi handlat manipulativt och djupt odemokratiskt.

"Besviken på mig själv"

Dessutom har unga medlemmar sett det framtida partiet främst som en karriärväg till riksdagen. - Jag är besviken på mig själv. På att jag inte fattade att det skulle bli maktstrider och dubbla agendor. Jag känner mig pantad och såld, blåögd och jättedum, säger Ebba Witt-Brattström. Hon riktar hård kritik mot krafter inom Fi som aktivt och medvetet manipulerat. - Det handlar om unga studentpolitiker som sett det som en karriärmöjlighet att komma in i riksdagen, säger hon. Dessutom finns det ett demokratiskt underskott inom organisationen. Redan när Fi presenterades i våras var formerna bestämda utan att styrelsen fått diskutera dem. - Droppen för mig var när det förra helgen bestämdes att förslaget till partiprogram ska presenteras vid en presskonferens innan medlemmarna fått sina årsmöteshandlingar, berättar Ebba Witt-Brattström. Samma sak hände när valberedningen gick ut med förslag om talespersoner och styrelse innan frågan behandlats av årsmötet.

Kritiserar Schyman

Hon kritiserar även toppgarnityret Gudrun Schyman och Tiina Rosenberg, som sa att hon var utarbetad och i affekt efter avhoppet. - Hade de inte sagt så hade jag inte alls pratat om detta nu, säger Ebba Witt-Brattström. Tomas Skoglund tomas.skoglund@expressen.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag