Rickard Falkvinge. Foto: Robban Andersson
Rickard Falkvinge. Foto: Robban Andersson

"Jag kan aldrig se att vi tar ställning mellan höger och vänster"

Publicerad
Uppdaterad
Piratpartiets ledare Rickard Falkvinge vill inte alls sitta i riksdagen. Blir han invald ser han det som "en uppoffring".
Det avslöjar han nu i Expressens stora partiledarutfrågning.
Dessutom: Tänker han samarbeta med alliansen eller vänstern?
Vill han verkligen stoppa alla nya patent och slopa stora delar av upphovsrätten?
Och varför tycker han att det borde vara tillåtet för vuxna män att ha sex med 14-åriga flickor?
Hur ser Piratpartiets drömsamhälle ut?
–Det är ett samhälle där vi respekterar mänskliga rättigheter, där alla kan kommunicera fritt, anonymt, kan uttrycka sina åsikter utan rädsla för repressalier, vare sig från sina medmänniskor, från staten eller från myndigheter. Där kunskap och kultur flödar fritt. Där man kan dela med sig av kunskap som alla andra kan bygga vidare på.

Är ni ett höger- eller vänsterparti?

–Vi är helt beroende av att vara i vågmästarställning. Om vi till exempel skulle säga innan valet att vi kommer att stödja en arbetarregering, då skulle vi vara helt utan inflytande om vi så fick 25 procent.

Var ligger du på skalan?
– Jag ligger definitivt åt det blå hållet. Inom Piratpartiet har vi kommit överens om att lägga det åt sidan för att jobba för mänskliga rättigheter.
Du har kallat vård, skola, omsorg, kärnkraft och försvar för ”skit som de har pratat om i 40 år” i tidskriften Fokus. Är inte det här ganska viktiga frågor?
– Det kan bli så när man har druckit ett par öl med journalister, att man säger dumma saker. Jo, det är viktigt. Det som gör mig frustrerad är att samma argument har återkommit under de senaste 40 åren. Vi måste ha in ett medborgarrättsperspektiv i det här, ett informationspolitiskt perspektiv.

Kommer ni att före valet berätta för väljarna hur ni ser på andra politiska frågor, som till exempel arbetslösheten eller Sveriges roll i Afghanistan?
– Vi börjar att titta i ett ganska snävt perspektiv på medborgarrätt och på rätten att dela med sig av kunskap och kultur, men vi märker mer och mer vilket stort fält informationspolitik egentligen är.

Du har på DN Debatt jämfört Piratpartiet med den tidiga arbetarrörelsen och med Miljöpartiet när ni har kallats ett enfrågeparti. Tror du att ert partiprogram kommer att breddas med tiden?
– Jag kan aldrig se att vi tar ställning mellan höger och vänster. I och med det kommer vi aldrig att ta ställning till om a-kassan ska höjas eller sänkas. Men, det betyder inte att vi inte lägger ett informationspolitiskt perspektiv på hur a-kassan är utformad.

Maria Wetterstrand stöder er i fildelningsfrågan. Vänsterpartiet har också uttryckt sitt stöd för era frågor. Blir de rödgröna er naturliga samarbetspartner?
– Jag skulle inte säga det, för tittar du på var de här lagarna kommer ifrån så finns det ju en anledning till att det kallas för ”Bodströmsamhället”.

Om ni skulle hamna i gemensam vågmästarroll med Sverigedemokraterna, hur agerar ni då?

–Vi kan aldrig vara med i en koalition som kränker mänskliga rättigheter. Nu är det ju lite av Sverigedemokraternas paradfråga att göra det, men om de avstår från i stort sett hela sitt partiprogram så...

Ni ska ställa upp i även kommun- och landstingsvalen 2010. Vilka frågor vill ni driva på den nivån?
– SJ:s psykbryt om att kräva legitimation av alla som vill resa. Bibliotek som kräver legitimation, inte för att låna böcker, utan för att titta på internet.

Ni vill avskaffa patentsystemet. Hur ska en uppfinnare eller entreprenör då kunna utveckla sin idé och sälja den?
– Ett patent ger inte per automatik pengar. Att ha något att sälja ger pengar. Problemet är inte att andra kopierar det utan att det bara är storföretag som har råd med patent. Ett patent är ett uppfinnarförbud!

Men även små uppfinnare kan få patent för en uppfinning. Varför ska de inte få utveckla den och sälja den?
– Fast det fungerar inte så i praktiken. Låt säga att du kom på exempelvis en ny skiftnyckel. Då gräver stora, stygga företaget fram fem eller tio av sina patent på skiftnycklar, och hävdar att ”hör du, ditt patent inkräktar ju på våra”. Om du har riktigt tur blir du bara av med patentet.

Ni vill också legalisera all fildelning. Om vi tar till exempel datorspel, har inte hela utvecklingen från Pacman till dagens Playstation 3-spel varit beroende av att tillverkarna fått betalt för sina spel?
– Kul att du börjar med just datorspel eftersom piratkopiering varit extremt utbredd under hela datorspelens historia.

Men de har väl ändå fått betalt, annars har de inte kunnat växa? Alla kan ju inte piratkopiera?
– Ja, men det är uppenbarligen inte ett så stort problem eftersom industrin fortsätter att växa och må bra.

Men om ingen hade köpt datorspelen, då hade de väl inte utvecklats?
– Om ingen hade köpt Linux så hade det inte utvecklats, om ingen hade köpt Wikipedia, så hade det inte utvecklats - eller vänta nu - det är ingen som köper det och det finns ändå. Det är en brist i argumentationen här någonstans.

Ni vill begränsa upphovsrätten till fem år. I dag är den 70 år efter upphovsmannens död. Varför vill ni korta ner den så markant?
– Ja, tittar man på när verk säljs så ser man att de som inte har tjänat igen sina pengar på fem år kommer aldrig att göra det.

Ni vill alltså ha en upphovsrätt på fem år, men vid fildelning så ska man få tanka ner hur som helst. Vad är skillnaden där?
– Upphovsrätten måste ut ur vanligt folks sovrum. Det är inte ok att polisen gör gryningsräder hos vanliga Svensson för att man har delat med sig av film och musik. Upphovsrätten måste reduceras till att bara gälla näringsverksamhet. Som en konsekvens av det skulle fildelning släppas helt fritt.

Ni har fått draghjälp av frågor som FRA, IPRED, telekompaketet och Pirate Bay-rättegången. Vilka liknande frågor kan ni driva fram till riksdagsvalet?
– Telekompaketet, ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), Stockholmsprogrammet, Pirate Bay-rättegången tas upp i hovrätten...

Så fort myndigheterna har givit sig på sajten Pirate Bay har era medlemssiffror mångdubblats. Nu håller Pirate Bay-gänget på att sälja sajten. Hur påverkar det er?
–Pirate Bay hade en katalyserande effekt, den kanske uteblir i framtiden, men vi är inte beroende av den.

Man behöver inte umgås länge med Piratpartister förrän man stöter på rollspelsfantaster, World of Warcraft-spelare och Star Trek-fans. Och alla hälsar ni på varandra med pirathälsningen: “Arrr arrr”. Kan det vara ett problem att ni framstår som nördar?
– Man framstår väl som det man är oavsett hur mycket man anstränger sig för att dölja det. Piratpartiet har sina grunder i den yrkeskår som först förstod vad som höll på att hända i samhället: tekniker. Det är ganska många nördar.

I juli 2008 skriver du på din blogg om en vuxen man som dömts för att han haft sex med en 14-årig flicka. “Sådant gör mig otroligt upprörd”, skriver du, och syftar på att det alls är olagligt. Tycker du att vuxna män ska få ha sex med flickor under 15 år?
– Det är ett exempel på något som var en helt privat åsikt. Det kommenterar jag inte i rollen som partiledare.

Är det så enkelt att göra skillnad på dig som privatperson och som partiledare?

– Vi jobbar väldigt hårt på att göra det.

Men folk tar väl intryck av vad du tycker privat också?
– Ja, det tror jag och hoppas jag, för det visar ju vem jag är som person.

Men politik är ju förtroende också, och det är klart att de åsikter som du uttrycker som privatperson påverkar det förtroende som väljarna kan känna för dig. Är det verkligen möjligt att vara de här två olika personerna?
– Vi försöker. Om det är möjligt vet jag inte, men jag kan garantera att det är jättesvårt.

Detta är inte första gången sex dyker upp i Piratpartiet. I EU-valrörelsen efterlyste du tjejer som ville ha sex med dig under din valturné.
– Det var på Facebook, det är mitt privata tillhåll.

Hur stor del av era medlemmar är kvinnor?
– Strax under 13 procent sist jag kollade.

Varför är de så få?
– Därför att vi kommer från en yrkeskår som är väldigt manligt dominerad. Det var vi tekniker som först upptäckte vad som höll på att hända.

Du har 45 000 kronor i månaden. Var tar ni de pengarna ifrån?

– En del av dem kommer från Bryssel, resten kommer partiet att skjuta till från de donationer som kommer in.

Pengarna ni får från Bryssel, ska inte de användas till arbete inom EU?
– De ska användas för att stärka Europaparlamentarikernas position. Christian Engström har gjort bedömningen att det är väldigt viktigt för honom att partiledaren kan ägna sig åt partiet.

Du hoppade av din utbildning. Du lade ned ditt företag efter fyra år. Du har hoppat från jobb till jobb efter det. Nu är du partiledare. Hur långsiktigt är ditt engagemang i Piratpartiet? Man kan få uppfattningen att du lätt blir rastlös.
– Samhällsengagemanget är väldigt långsiktigt, men jag är inte en människa som trivs med att sitta i riksdagen.

Är inte det ett ganska förvånande uttalande, med tanke på att du kandiderar till riksdagen 2010?
– Jo, jag vet ingen annan politiker som säger så. Jag är helt öppen med det, detta är en uppoffring som är nödvändig för att nå de politiska målen. För mig är det inte alls så jag vill arbeta.

Gillar du inte det parlamentariska systemet, eller vad menar du?
– Jag gillar inte att leva så inrutat. Jag gillar inte att sitta på träbänkar och diskutera socialförsäkringens 21:a paragraf. Det är inte jag. Jag är en person som har visioner, som vill förändra, som brinner för att entusiasmera människor.

Kommer du att orka en mandatperiod utan att bli uttråkad?

– Ja! Jag brinner ju så mycket för att lyckas ändra för de här frågorna!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag