ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Israel får kalla in
30 000 reservister

ANNONS:
Tidigare artiklar

Det militära våldet i Gaza riskerar att bli ännu värre - nu har Israels militär fått tillåtelse att kalla in 30 000 reservister.

– Det går inte att skydda sig från bomberna. Det enda man kan göra är att stanna hemma och vara med och trösta barnen, säger Issam Younis på den Gazabaserade palestinska människorättsorganisationen al-Mazan på telefon till TT.

Israeliskt stridsflyg genomförde en rad flygangrepp mot Gazaremsan på fredagsmorgonen. Flera av målen låg i Gaza stad, enligt journalister och Hamas säkerhetsstyrkor.

En talesman för inrikesdepartementet i Gaza stad, Islam Shahwan, sade att det varit 130 flyganfall under natten.

Både CNN och al-Jazeera visade bilder direkt från anfallen och konstaterade att intensiteten ökade på morgonen. Tv-kanalen al-Arabiyya rapporterar om massiva anfall.

Israel har börjat kalla in 16 000 reservister, uppger landets militär, enligt Reuters.

Det kan ses som ett tecken på att det militära våldet i Gaza kommer att trappas upp ytterligare. Tjänstemän har sagt att en markoffensiv kan bli nödvändig för att sätta stopp för de raketer som skjuts från Gaza in i södra Israel. Israels militär har fått grönt ljus för att kalla in upp till 30 000 reservister.

"Israelerna har andra mål"

- Hittills har vi kunnat handla mat och dagligvaror. Nu tror jag att det blir problem. Jag ska just i väg till bageriet men det sägs redan vara långa köer. Men vi måste ju alla få tag i mat, inte minst till barnen. Det kan bli allvarligt, säger Issam Younis på den Gazabaserade palestinska människorättsorganisationen al-Mazan på telefon till TT.

Younis berättar att de israeliska flygräderna höll upp några timmar i natt men att de nu är i full gång igen.

- Det här är ju världens trångaste plats, och glöm inte bort att det inte finns ett enda skyddsrum för vanliga Gazabor. Det går inte att skydda sig från bomberna. Det enda man kan göra är att stanna hemma och vara med och trösta barnen.

Han säger att han egentligen inte tror att israelerna bryr sig om raketerna längre.

- De har andra mål med detta, och det känner folk här. Rädslan för en markoperation blandas med ilskan över hur israelernas bombningar drabbar de enskilda människorna.

- Vi har bara 8-10 timmars el om dagen och nu börjar bränslesituationen också bli allvarlig. Vi behöver ju bränsle främst till våra elgeneratorer, och i mindre utsträckning till bilar.

Avbryter offensiven

EU:s utrikeschef Catherine Ashton säger att Israel har rätt att skydda sin befolkning mot raketattackerna från Gazaremsan, men manar Israel till ett "proportionellt" gensvar.

I ett uttalande beklagar Ashton förlusten av liv på båda sidor men säger att raketattackerna från Gaza "startade den nuvarande krisen och är helt oacceptabla för vilken regering som helst och måste sluta".

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu avbryter offensiven mot Gaza under de tre timmar en egyptisk delegation i dag besöker området för att visa sin solidaritet med Hamas.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: