Islamiska statens nya strategi är att få anhängare att slå till i sina hemländer i stället för att åka till Syrien och Irak. Foto: AFP/GETTY IMAGESIslamiska statens nya strategi är att få anhängare att slå till i sina hemländer i stället för att åka till Syrien och Irak. Foto: AFP/GETTY IMAGES
Islamiska statens nya strategi är att få anhängare att slå till i sina hemländer i stället för att åka till Syrien och Irak. Foto: AFP/GETTY IMAGES
I senaste numret av IS engelskspråkiga tidskrift Dabiq uppmanar terrorsekten än en gång till spontana attacker. Foto: DabiqI senaste numret av IS engelskspråkiga tidskrift Dabiq uppmanar terrorsekten än en gång till spontana attacker. Foto: Dabiq
I senaste numret av IS engelskspråkiga tidskrift Dabiq uppmanar terrorsekten än en gång till spontana attacker. Foto: Dabiq
Robert Egnell, professor och chef för institutionen för säkerhet, strategi och ledarskap vid Försvarshögskolan. Foto: FörsvarshögskolanRobert Egnell, professor och chef för institutionen för säkerhet, strategi och ledarskap vid Försvarshögskolan. Foto: Försvarshögskolan
Robert Egnell, professor och chef för institutionen för säkerhet, strategi och ledarskap vid Försvarshögskolan. Foto: Försvarshögskolan

IS nya terrorplan:
Fler attacker i väst

Publicerad

Här är Islamiska statens nya uppmaning:

– Gör inte invecklade planer, utan gör det enkelt och effektivt. Om du kan få tag i ett vapen, gör det och använd det så snart som möjligt, lyder budskapet i senaste numret av deras tidskrift.

Islamiska statens nya strategi är att få anhängare att slå till i sina hemländer i stället för att åka till Syrien och Irak.

I senaste numret av IS-tidskriften Dabiq uppmanar terrorsekten än en gång till spontana attacker.

– Gör inte invecklade planer, utan gör det enkelt och effektivt. Om du kan få tag i ett vapen, gör det och använd det så snart som möjligt, på en plats som orsakar mest skada och panik, som ger dödsfall och skador på de otrogna, står det i en artikel.

"Del av deras strategi"

I artikeln uppmanas anhängare att utföra attacker i väst om de är förhindrade att åka till Syrien och Irak:

– Om du inte kan göra det, vet att du har blivit välsignad med möjligheten att tjäna ett mycket större syfte än att leva bland muslimer. Du är bakom fiendelinjer och kan slå till där det skadar dem som mest. De otrognas blod är obligatoriskt att spilla.

Robert Egnell är professor och chef för institutionen för säkerhet, strategi och ledarskap vid Försvarshögskolan.

– Det här är inga hemliga instruktioner till terrorceller. Det är en öppen kommunikation som de vill att vi ska se och är en del av deras strategi, att skapa skräck, skapa osäkerhet och konflikt, säger han.

Enligt Säpo har 300 personer från Sverige värvats till Islamiska staten i Syrien och Irak sedan sommaren 2012. Cirka 150 har återvänt enligt Säpo.

IS trängs tillbaka i Syrien

Samtidigt trängs IS tillbaka i Syrien. USA-stödda kurdisk-arabiska styrkor har till 90 procent kontroll över Manbij som tidigare kontrollerats av IS. Uppgifterna kommer från Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter.

Staden med 100 000 invånare har varit strategiskt viktig i transporterna av materiel till IS-fästet Raqqa.

– IS trängs tillbaka på flera håll. IS är beroende av framgång för att fortsätta rekrytera och dra in medel. Strategin att slå till på hemmaplan i Europa kan tolkas som en strategi att uppfattas som framgångsrik för att fortsätta skapa skräck när de trycks tillbaka i Syrien, säger Robert Egnell.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag