Irak: USA har hittat på "bevisen"

Publicerad
Uppdaterad
Iraks FN-ambassadör Mohammed al-Douri anklagade USA för att ha fabricerat de bevis som presenterades inför säkerhetsrådet. Irak förfogar inte över några massförstörelsevapen, hette det.
- Det tydliga målet med det här mötet... är att sälja idén om krig och aggression mot mitt land Irak, utan lagligt, moraliskt eller politiskt rättfärdigande, sade al-Douri enligt AFP. - Den amerikanske utrikesministern kunde ha sparat på säkerhetsrådets tid, menade han och sade att FN:s inspektörer borde ''lämnas i fred utan att störas av trycket från medierna''. Även i Bagdad var kommentarerna syrliga. Den irakiske informationsministern Mohammed Said al-Sahaf avfärdade presentationen och sade att de amerikanska fotona var att likställa med ''tecknade serier'' . al-Sahaf uppgav att den irakiske utrikesministern Naji Sabri kommer att skicka ett brev till FN:s generalsekreterare Kofi Annan på torsdag för att svara på Powells ''lögner och anklagelser''. Det kom även reaktioner från det irakiska parlamentet. - Det här är lögner och fabriceringar som saknar faktiska bevis. Det syftar till att skapa en ursäkt för militär aggression mot Irak, sade Salem al-Kubaisi, ordförande i utrikesutskottet i landets generalförsamling.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag