Forskarna är oeniga om vindkraftens effektivitet. "Det är absolut möjligt att basera hela Sveriges elförsörjning på förnybar el", anser Lennart Söder, professor i elektriska energisystem vid KTH. "Dyr och skadlig för miljön", menar Harry Frank, professor i innovationsteknik vid Mälardalens högskola. Foto: Lennart RehnmanForskarna är oeniga om vindkraftens effektivitet. "Det är absolut möjligt att basera hela Sveriges elförsörjning på förnybar el", anser Lennart Söder, professor i elektriska energisystem vid KTH. "Dyr och skadlig för miljön", menar Harry Frank, professor i innovationsteknik vid Mälardalens högskola. Foto: Lennart Rehnman
Forskarna är oeniga om vindkraftens effektivitet. "Det är absolut möjligt att basera hela Sveriges elförsörjning på förnybar el", anser Lennart Söder, professor i elektriska energisystem vid KTH. "Dyr och skadlig för miljön", menar Harry Frank, professor i innovationsteknik vid Mälardalens högskola. Foto: Lennart Rehnman
"Som vi ser det går det bara att uppnå alla målen om kärnkraften tas med i ekvationen", säger Ane Håkansson, professor i tillämpad kärnfysik vid Uppsala universitet. Foto: Roger Vikström"Som vi ser det går det bara att uppnå alla målen om kärnkraften tas med i ekvationen", säger Ane Håkansson, professor i tillämpad kärnfysik vid Uppsala universitet. Foto: Roger Vikström
"Som vi ser det går det bara att uppnå alla målen om kärnkraften tas med i ekvationen", säger Ane Håkansson, professor i tillämpad kärnfysik vid Uppsala universitet.  Foto: Roger Vikström
Energiminister Ibrahim Baylan anser att Sverige måste satsa stort på förnybar energi så länge kärnkraften finns kvar. Foto: Jens L'EstradeEnergiminister Ibrahim Baylan anser att Sverige måste satsa stort på förnybar energi så länge kärnkraften finns kvar. Foto: Jens L'Estrade
Energiminister Ibrahim Baylan anser att Sverige måste satsa stort på förnybar energi så länge kärnkraften finns kvar. Foto: Jens L'Estrade

Vindkraften väcker stormande känslor

Publicerad

Det pågår en gigantisk utbyggnad av vindkraften.

Regeringen storsatsar på denna förnybara energi med målet att den ska kunna ersätta kärnkraften.

Men forskarna är oeniga om vindkraftens effektivitet och om hur mycket vindkraft vi kan ha för att inte behöva sälja el med förlust.

Politikerna vill se mera vindkraft i Sverige – och de har stöd av en folkopinion på runt 70 procent. I dag svarar vindkraften för cirka 8 procent av elproduktionen – långt mindre än vatten- och kärnkraften – men målet är att nå 12 procent fram till 2020.

Många forskare och experter tycker det är klokt att satsa på denna rena och förnybara energikälla. Men många andra anser att både ekonomiska och ekologiska skäl talar emot de stora investeringarna i vindkraft.

 

Ane Håkansson, professor i tillämpad kärnfysik vid Uppsala universitet, är en av initiativtagarna till en tvärvetenskaplig rapport om svensk energiförsörjning i framtiden.

– Vi försöker ge en balanserad syn på vår energiförsörjning i ett längre perspektiv. Vi måste ha tre mål att leva upp till för en bra energipolitik: klimatmålet, det svenska välfärdssamhället och det globala välfärdssamhället, säger Ane Håkansson.

– Som vi ser det går det bara att uppnå alla målen om kärnkraften tas med i ekvationen. Politikerna som driver 100 procent förnybart måste alltså avkrävas svar på hur de ska klara målen eller vilka av målen man är beredd att avstå ifrån.

– En rimlig ansats är att vi ingenting vet om framtiden och att vi därför måste utgå ifrån det vi vet i dag. Vi kan inte bygga luftslott och inteckna teknologier som kanske kan komma i framtiden, säger han.

För framtiden föreslår Ane Håkansson och de andra forskarna som skrivit rapporten en modell som de anser skapar maximal flexibilitet för framtida generationer att själva bestämma hur de vill ordna sin elförsörjning. Modellen baseras på att dagens åldrande kärnreaktorer ersätts med nya moderna, som kan köras fram till 2100 och därefter fasas ut. Runt 2045 kan ett nytt kärnkraftsystem köras i gång, "generation 4". Det innebär att dagens kärnavfall kan återvinnas som bränsle.

– Arbetet inom generation 4 pågår och Sverige ligger bra till, men i dagsläget finns ingen finansiering för att utveckla tekniken i Sverige, säger Ane Håkansson.

– Vi styr och ställer över människors framtid för flera hundra år framåt. Vi fattar politiska beslut som är fel genom att straffbeskatta kärnkraften och pina ut hela industrin inklusive de lärosäten som forskar kring frågan. Varför inte ta vara på den kunskap och kompetens som finns? säger han.

Många oroar sig för konsekvenserna för näringslivet om kärnkraften avvecklas. Ane Håkansson anser att politikerna "avindustrialiserar Sverige" på samma sätt som enligt hans uppfattning skett i Storbritannien. Han föreslår att Sverige i stället ska konkurrera på världsmarknaden med hjälp av det rena klimat som kärnkraften ger landet.

– I stället för att avveckla kärnkraften kan vi sätta en klimatcertifiering på svenska varor. Vi kan inte konkurrera prismässigt men vi kan konkurrera klimatmässigt, säger han. 

 

Lennart Söder, professor i elektriska energisystem vid Tekniska högskolan i Stockholm, är däremot en uttalad anhängare av vindkraft. Han har skrivit flera rapporter om denna energikälla. Den fjärde kom förra året och avser att visa att det går att få kraftsystemet att fungera med en större andel förnybar energi.

Han har långsiktigt svårt att se hur vi ska kunna behålla kärnkraften. I stället behövs andra metoder som kan komplettera vindkraften i perioder av hög förbrukning och svag vind, till exempel biobränsledrivna kraftverk, flexibel elförbrukning, flexibel elbilsladdning, pumpkraftverk och import, anser han.

– Det är absolut tekniskt möjligt att basera hela Sveriges elförsörjning på förnybar el med en utbyggnad av i huvudsak vindkraft. Vi har inte funnit några avgörande tekniska hinder för detta.

– Vindkraften har inte någon påverkan på framtida generationer. När vindkraftverken är slut kan man bara ta ner dem om man så önskar. Vi måste satsa på ett förnybart kraftsystem, ny kärnkraft är mycket dyr, säger han.

– Ett system byggt på förnybara energikällor innebär också högre elpriser. Elen är alldeles för billig i dag, det är ett grundproblem för hela elmarknaden. Vi måste få högre elpriser, oavsett hur det framtida elsystemet ser ut blir det dyrare, säger han.

Andra experter anser att antalet vindkraftverk i Sverige närmar sig gränsen där vindkraften slutar att vara effektiv. De säger att vi bör behålla dagens blandning av vatten-, kärn- och vindkraft.

– Vindkraften är inom rimliga proportioner en av de bättre förnybara energikällorna. Vad rimliga proportioner är växlar från land till land, säger Carl Hellesen, forskare i tillämpad kärnfysik vid Uppsala universitet.

– Sverige har bättre förutsättningar än många andra tack vare vattenkraften, men det är egentligen ointressant att prata om enskilda länder. När det inte blåser kommer vår vattenkraft att efterfrågas också av våra grannar.

– Blåser det inte i Skåne blåser det sannolikt inte heller i Tyskland och Danmark. Därför är det svårt att bara koppla bort kärnkraften, säger han.

 

Carl Hellesen anser att den stora planerade utbyggnaden av vindkraft riskerar att bli en dålig affär, alltså att vindkraften blir ineffektiv.

– Titta på elpriset, är det högre elpris kan vindbolagen tjäna pengar, är det lägre priser säljer de med förlust. Blåser det för mycket sjunker elpriset. Bygger man som planerat ut till 30 terawattimmar blir det en förlustaffär, säger han.

Harry Frank, professor i innovationsteknik vid Mälardalens högskola och ledamot av Kungliga Vetenskapsakademiens energiutskott, är skeptisk till vindkraften. Den är dyr och skadar miljön, anser han.

– Alla säger att vindkraft är bra men ingen frågar varför. Vi behöver ett nationellt uppvaknande som sätter rimliga gränser för exploatörernas framfart med installationer av vindkraft. Dagens alltför många okunniga politiker satsar miljarder kronor på helt meningslös väderberoende elproduktion med vindsnurror.

– Okunskapen ligger bland annat i att man inte förstår att vi inte minskar några utsläpp i Sverige, men förstör miljöns öppna landskap, hotar djurlivet och nattsömnen och driver upp energipriserna på marknaden, säger Harry Frank.

 

Energiminister Ibrahim Baylan är däremot helt övertygad om vindkraftens fördelar. Han anser att Sverige måste satsa stort på förnybar energi så länge kärnkraften finns kvar.

– Fortsatta satsningar på vindkraft är viktiga för att nå våra mål om förnybar elproduktion. Det finns flera fördelar med havsbaserad vindkraft som ger en jämnare elproduktion och har en större acceptans hos lokalbefolkningen vid kustområden, säger Ibrahim Baylan.

– Alla nya kraftkällor kräver subventioner. Även om vi har dessa stora subventioner är det i längden en bra energipolitik. Vi måste satsa medan kärnkraften är kvar.

– Den förra regeringen beslutade att vi kan bygga ny kärnkraft, men det är förknippat med stora kostnader. Ingen har råd att bygga kärnkraft utan statliga subventioner. Men vi har tio reaktorer som kommer att finnas kvar ett tag, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag